Velika ulaganja u vodovodni sistem u Zvorniku: Gradska voda stiže i do sela

0
Skoro milion maraka za projekte kako bi svaka kuća u Zvorniku dobila pitku vodu

Na proleće počinje izgradnja vodovodnog sistema na području Lokanj – Pilica u severnom delu Zvornika.

Velika ulaganja u vodovodni sistem u Zvorniku: Gradska voda stiže i do sela

Kako saznajemo završen je elaborat i projektno – tehničke dokumentacije za taj vodovodni sistem, za šta je izdvojeno 14.625 KM.

Ovo je samo jedan od projekata koji su realizovani ili su u fazi ralizacije sa ciljem da kompletno stanovništvo Grada Zvornika dobije kontrolisanu vodu iz gradskog vodovoda, gde se od 2008. godine broj korisnika povećao za 80 odsto.
Boško Kojić načelnik Odeljenja za urbanizam u gradskoj upravi u Zvorniku kaže da je tokom projekta „Vodovod sever” jedan deo Lokanja dobio vodu iz gradskog vodovoda.

– Cilj projektno – tehničkih aktivnosti je bio da sagledamo mogućnosti za priključenje svih korisnika u Lokanju i Pilici na gradski vodovod. Nakon provedenih aktivnosti konsultantske kuće će izvršiti pregled dokumantacije, te se nadamo da će na proleće krenuti radovi na realizaciji ovog projekta na krajnjem severu našeg Grada – rekao je Kojić.

Iz preduzeća „Vodovod i komunalije” ističu da su u toku završni radovi na vodovodu u Tršiću i drugim mesnim zajednicama.

– U Tršiću je na sistem kontrolisanog vodosnabdevanja priključeno oko 250 domaćinstava. Radimo na priključenju korisnika u Ceru i manjim mestima oko Cera, Birčakovićima, Milićima, Hajdarevićima. Cilj nam je da do kraja godine svi budu priključeni na gradski vodovod, odnosno na sistem u kome se ispravnost i kvalitet vode redovno kontroliše – istakao je Jovan Tomić, direktor AD „Vodovod i komunalije”. Dodaje da se paraleleno sa ovim radovima izvode i radovi na vodovodu u gradskoj zoni.

– Završeni su radovi na postavljanju cevovoda od izvorišta Lisičnjak do kružnog toka u centru grada, jer smo tu imali dosta kvarova i gubitaka usled loših instalacija. Uskoro će krenuti i radovi na zameni cementno – azbestnih cevi i vodovoda u naselju Grobnice čime će kvalitet vodosanbdevanja u gradu biti značajno bolji, ne samo zbog novih cevovoda već i zbog smanjenja gubitaka u sistemu – rekao je Tomić.

Zahvaljujući projektima višemilionske vrednosti, koje je provela uprava i republičke institucije, na evidenciji zvorničkog komunalnog preuzeća nalazi se 10.452 domaćinstva koja imaju pitku vodu iz gradskih rezervoara.
U odnosu na 2008. godinu kada je priključak na gradski vodovod imalo oko šest hiljada domaćinstava ovo je značajno povećanje.

– Jedan od naših ciljeva je da kompletno stanovništvo našeg Grada dobije pitku vodu iz sistema koji se redovno kontrolišu. Praktično kada završimo započete projekte celo područje Zvornika, osim delova na putu prema Tuzli ili nekih viših područja će imati vodu iz gradskog vodovoda – navodi Tomić.

Ističe da povećanje broja korisnika ne znači uvek ekonomsko poboljšanje za preduzeće.

Veliki troškovi

Direktor “Vodovoda” Jovo Tomić ističe da, usled rešenosti da svi dobiju vodu u nekim slučajevima se i 6 puta radilo prempumpavanje vode da bi ona stigla do korisnika.

– To su veliki troškovi tako da ne možemo uvek da govorimo o ekonomskoj dobiti. Pored toga dobit zavisi i od naplate, a ako nije na odgovarajućem nivou uz povećanje troškova dostave vode ne možete značajno napredovati u ekonosmkom smislu – objašnjava Tomić.

(Blic.rs)