U toku policijska akcija “vozač-pješak”, pješaci oprez

0
Za 14 dana akcije
Kako zaraditi kaznu - Ilustracija

Ovog mjeseca će se vršiti policijska akcija na području pod kontrolom Policijske uprave Zvornik, a kojom će se povećati kontrola odnosa pješak-vozač. Zvornički policajci će u petak od 11 sati dijeliti letke ispred robne kuće Zvorničanka, a na kojim će biti skrenuta pažnja o važnosti opreza kod svih učesnika saobraćaja.

U toku policijska akcija "vozač-pješak", pješaci oprez
Kako zaraditi kaznu – Ilustracija

U nastavku prenosimo pristigle dopise iz PU Zvornik:

Akcija „Odnos vozač-pješak“ na području Policijske uprave Zvornik

Analizirajući stanje bezbjednosti saobraćaja, uočeno je da su pješaci najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju u smislu da je povećan broj povrijeđenih pješaka u saobraćajnim nezgodama.
S ciljem poboljšanja stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, posebno bezbjednosti pješaka, na području Policijske uprave Zvornik će se od 01.11. do 30.11.2017. godine, vršiti kontrola saobraćaja sa akcentom na kontrolu „odnos vozač-pješak“ i kontrolu pješaka učesnika u saobraćaju.

Pomenuta akcija ima za cilj povećanje bezbjednosti pješaka kao učesnika u saobraćaju, ali i podsjećanje da poštovanjem saobraćajnih propisa i oprezom prilikom kretanja u saobraćaju u najvećoj mjeri doprinose svojoj bezbjednosti.

U toku proteklog mjeseca, na području Policijske uprave Zvornik dogodilo se pet saobraćajnih nezgoda u kojima su pješaci stradali, prilikom čega je jedan pješak smrtno stradao dok su četiri zadobila tjelesne povrede.

U toku policijska akcija "vozač-pješak", pješaci oprez
Primjer prelaska koji je kaznjiv

U većini slučajeva nezgode su se događale u noćnim uslovima, odnosno u uslovima smanjene vidljivosti i pješaci nisu koristili svjetloodbojne prsluke niti su na bilo kakav način bili osvijetljeni.

Policijska uprava Zvornik apeluje na sve građane da se pridržavaju odredbi Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH kako bi vlastitu sigurnost i sigurnost drugih građana podigli na što veći nivo.

Policijska uprava Zvornik u realizaciji akcije „Odnos vozač-pješak“

U sklopu realizacije akcije „Odnos vozač-pješak“, koju sprovodi Policijska uprava Zvornik od 01.11.2017. godine, policijski službenici ove Uprave će u saradnji sa predstavnicima Auto-moto saveza Republike Srpske – Auto-moto društva „Semafor“ Zvornik, u petak, 03.11.2017. godine, u ulici Svetog Save (ispred robne kuće), od 11,00 časova vršiti podjelu letaka pod nazivom „Budi vidljiv, ne budi figura“.

Cilj ovih aktivnosti jeste da se ukaže na značaj pravilnog kretanja pješaka uz kolovoz, naročito u noćnim uslovima, obzirom da analize pokazuju da u većini saobraćajnih nezgoda u kojim su učestvovali pješaci, isti nisu koristili
svjetloodbojni prsluk.

Pozivaju se predstavnici medija da prisustvuju navedenom događaju.

(Zvornicki.ba)