Novi mladi hafiz i prva hafiska dova na području Medžlisa u novijoj historiji

0
Novi mladi hafiz i prva hafiska dova na području Medžlisa u novijoj historiji

Danas je u prepunoj džamiji džemata Vitinica proučena hafiska dova hafizu Semiru Junuzoviću. Svečanosti su prisustvovali brojni hafizi, imami, kao i džematlije sa područja cijelog Medžlisa i okoline.

Novi mladi hafiz i prva hafiska dova na području Medžlisa u novijoj historiji

Na početku prisutnima se, u svojstvu domaćina, obratio Islame-ef. Mehmedović muallim novog mladog hafiza, a potom je prisutne poselamio i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Haris-ef. Mustajbašić koji je istaknuo da sa ovog kraja ima mnogo hafiza ali je ovo prva hafiska dova koja se organizira na području ovog Medžlisa u nama poznatoj novijoj historiji.

Prigodnom besjedom prisutnima se obratio i Muftija tuzlanki Vahid-ef. Fazlović a u svojstvu izaslanika Reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića bio je Ismail-ef. Smajlović, Direktor uprave za administrativne i pravne poslove koji je novom hafizu uručio diplomu hafiza ćasnog Kur'ana. Prigodne hedije hafizu su uručili i Muftija tuzlanski u ime Muftijstva i Glavni imam u ime Fondacije Bošnjaci.

Sa puno emicija i prelijepih osjećanja džematlije su u svakom pogledu uživale u nesvakidašnjem programu. Omladina džemata Vitinica se pobrinula da poslije programa svi prisutni budu lijepo ugošćeni.

Biografija hafiza Semira Junuzovića
Hafiz Semir Junuzovic sin Suada i Sanele, roden je 29 marta 1998 u Vitnici, Općina Sapna. Osnovnu školu završio je kao učenik generacije u rodnoj Vitinici. Nakon završetka osnovne škole upisuje Behram begovu merdesu u Tuzli. Stjecajem okolnosti, a zbog upućivanja na liječenje njegovog bolesnog oca Semir je morao sa ostalim članovima porodice kao pratnja svome bolesnom ocu napustiti Domovinu, a samim tim i prekinuti školovanje u Behram-begovoj medresi i otići u Francusku. U periodu snalaženja u novoj sredini gdje mu je bilo sve strano i nepoznato, ovaj mladi čovjek bilježi svoje prve uspjehe savladavsi za kratak vremenski period francuski jezik na kojem je nastavio svoje školovanje. Srednju tehničku školu u francuskom gradu Vilfransh (Villefranche) zavrsio je odličnim uspjehom kao najbolji u svojoj klasi. Obzirom da je rano pokazivao interes za učenjem stranih jezika sada mu se pružila prilika da uz francuski nauči i engleski, njemacki, arapski i španski. Svoje znanje stečeno u mektebu u Vitinici pred svojim muallimom Islam efendijom Mehmedovicem samostalno proširuje odlučivši se za učenje hifza. Prve stranice Kur'ana naučio je 2013. godine da bi uz Allahovu pomoć polovinom 2016. okončao učenje hifza Časnog Kur'ana. 9 augusta 2017. godine pred svojim muhaffizom hfz. Mirnes efendijom Spahićem proučio je cijeli Kur'an a potom od 16. do 22. augusta 2017. godine položio je hifz pred komisijom Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini.  Hafiz Semir je sada redovni student prve godine elektrotehničkog fakulteta u francuskom gradu Lionu.

 

 

(medzlis-zvornik.info)