Jutros nastavljena druga dionica “Marša mira” Srebrenica-Vukovar

0
Jutros je nastavljena druga dionica
FOTO: Vehid Dedic zabiljezio dolazak ucesnika u Mravinjce

Jutros je nastavljena druga dionica “Marša mira” Srebrenica-Vukovar. Učesnici prva tri dana prolaze dionice identične onim koje se prolaze svakog jula od Nezuka kod Zvornika do Potočara kod Srebrenice.

Jutros je nastavljena druga dionica "Marša mira" Srebrenica Vukovar.
FOTO: Vehid Dedic zabiljezio dolazak ucesnika u Mravinjce

Na fotografijama možete vidjeti i završetak prve dionice i učesnike kako stižu u Mravinjce kod Konjević Polja.

Jutros je nastavljena druga dionica "Marša mira" Srebrenica Vukovar.
Muhizin Omerović
Prvi “Marš mira“ od Srebrenice do Vukovara krenuo je juče iz Memorijalnog centra Potočari, u Organizaciji demobilisanih boraca Armije RBiH Srebrenica, preživjelih učesnika ‘Marša smrti’ iz jula 1995. godine iz Srebrenice, te Udruge ‘Koraci mira’ iz Odžaka.

Jutros je nastavljena druga dionica "Marša mira" Srebrenica Vukovar.

Više od 20 učesnika je krenulo iz Srebrenice kako bi odali počast žrtvama Vukovara i žrtvama genocida iz Srebrenice s porukom da se zločini više nikad, nigdje i nikome ne ponove, a u Vukovar bi trebalo da stignu 18. novembra.

Predsjednik Odbora “Marš mira” Srebrenica – Vukovar Zulfo Salihović rekao je da će učesnici prepješačiti oko 340 kilometara za dvanaest dana i da će tokom trajanja pohoda biti priključivanja ostalih učesnika u pojedinim općinama.

– Idemo istom stazom kojom se kreće ‘Marš mira’ Nezuk – Potočari, zatim preko općina Tuzlanskog kantona, Kalesija, Tojšići, Tuzla, Ormanica, Gradačac, Modriča, Odžak, Bosanski Šamac, a 16. novembra smo planirali preći granicu na prijelazu Slavonski brod i ući u Hrvatsku. U Vukovar stižemo 17. novembra gdje ćemo noćiti, a 18. novembra ćemo učestvovati u odavanju počasti žrtvama Vukovara – kazao je Feni Salihović.

Jedan je od organizatora “Marša mira“ Srebrenica-Vukovar Blaž Kovačević iz Odžaka smatra da Srebrenica i Vukovar trebaju biti povezani.

Jutros je nastavljena druga dionica "Marša mira" Srebrenica Vukovar.

– Imajući u vidu krvavi rat koji se desio na ovim prostorima, mi smo formirali udrugu koja će njegovati mir, a ne rat. S obzirom na tragedije koje su se dogodile u Vukovaru i Srebrenici, mi smo posjećivali jedan i drugi grad, a zatim došli na ideju da povežemo te gradove. Povezivanjem gradova želimo da odamo počast ljudima koji su izgubili svoje živote – kazao je za Fenu Kovačević.

Predstavnik Udruge ‘Koraci mira’ iz Odžaka Nihad Alić mišljenja je da je ovaj marš mira značajan radi povezivanja dvaju gradova i odavanja počasti žrtvama.

– Napravili smo jedan ogroman korak, baš s ovog mjesta, i naša moralna dužnost je odati počast žrtvama Vukovara – istakao je Alić.

Učesnike “Marša mira“ Srebrenica – Vukovar ispratili su zamjenik načelnika općine Srebrenica Nermin Alivuković, predsjednik Skupštine Alija Tabaković, te predstavnici Udruženja žrtava genocida.

Oni su polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odali počast žrtvama genocida u Srebrenici, a obišli su i grob srebreničkog katolika Rudolfa Hrena koji je ukopan u Memorijalnom centru Potočari. Prenosi N1 televizija.