Počela treća faza programa upozoravanja na opasnosti od mina

0
Počela treća faza programa upozoravanja na opasnosti od mina

Crveni krst Republike Srpske i ove godine, na području grada Zvornik realizuje Program upozoravanja na opasnosti od mina.

Počela treća faza programa upozoravanja na opasnosti od mina

Ovim programom biće obuhvaćeni učenici osnovnih škola “ Jovan Cvijić “ u Drinjači, “ Nikola Tesla “ u Pilici , “Vuk Karadžić” u Roćeviću i “ Petar Kočić” u Kozluku.

Prema riječima Snežane Kovač, koordinatora Crvenog krsta RS za upozoravanje na opasnost od mina , ovaj program se na području grada Zvornik sprovodi se od 2015 godine .

U prvoj godini edukacijom su bili obuhvaćeni mjestani naselja Kula grada, i članovi Lovačkih udruženja “ Srpski soko “ i “ Vukovi sa Drine , a podignuta je i trajna minska ograda na lokalitetu Mlađevac 1 i 2 u dužini od 1.055 metara.

Prošle godine programom edukacije na opasnosti od mina bilo je obuhvaćeno 400 učenika šestog, sedmog i osmog razreda škole „Desanka Maksimović“ Čelopek i njenih područnih škola. U okviru ovog programa prošle godine postavljena su i tri bilborda sa kartama minske situacije.
Bilbordi su postavljeni u mjesnim zajednicama Drinjača, Donja Kamenica – zaseok Miloševići, te na putu za Liplje i Snagovo u rejonu Kamenoloma i oni detaljno prikazuju minsku situaciju za dio teritorije gdje se nalaze, odnosno služe za informisanje građana o rizičnim površinama i površinama zagađenim minama.

Dejan Galić, vođa Tima CKRS za upozoravanje na opasnosti od mina, rekao je da je cilj ovog Programa, podizanje svijesti učenika o postojanju mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava na području lokalne zajednice.

Ono što je i najvažnije,želimo da nauče postupak u slučaju da naiđu na predmet koji po svom izgledu, boji, obliku podsjeća da je eksplozivno sredstvo zaostalo iz rata , rekao je Galić.

On je napomenuo da će naredne godine edukacija biti sprovedena i u zvorničkoj Osnovnoj školi „Sveti Sava“, čime će se završiti realizacija zadataka koji su predviđeni Planom protivminskog djelovanja za ugroženu zajednicu Zvornik kojom će biti obuhvaćeno oko 900 učenika zvorničkih osnovnih škola .

On je naglasio da je Grad Zvornik jedan od rijetkih gradova i opština koji je izradio ovakav Plan i koji je odobren od strane Centra za uklanjanje mina u BiH.

Treća faza Programa upozoravanja na opasnosti od mina za grad Zvornik trajaće do 27. novembra 2017. godine. Ovu aktivnost Crvenog krsta pozdravio je direktor škole u Drinjači Goran Radulović istakavši da je veoma značajno da učenici steknu znanje kako da se snađu u nekim situacijama koje mogu biti opasne.

(Radioosvit)