Fazan šeta nedaleko od magistralnog puta Zvornik-Sapna

0
FOTO: Ilustracija

Fazan je jedna od ljepših ptica koja nastanjuje šume Bosne i Hercegovine. Jutros je šetnja asfaltiranim putem jednog fazana zabilježena kamerom u mjestu Kučić Kula .

FOTO: Ilustracija
FOTO: Ilustracija

Videozapis je nastao u mjestu Kučić Kula, nedaleko od magistralnog puta Zvornik-Sapna. Nije rijetka pojava u ovom godišnjem periodu vidjeti fazane pored puteva kojim prolaze automobil. Pogledajte kako je to izgledalo jutros:

Fazan (lat. Phasianus colchicus) je široko rastprostranjena ptica iz reda Galliformes. Fazan potiče iz Srednje Azije, ali je još u vrijeme antičkog Rima donesen u Evropu. Ova ptica naseljava pretežno šumarke, livade, predjele oko riječne obale, polja i njive na kojima se hrani.Živi u poljima i na rubovima šuma.Hrana su mu kukci,sjemenke trava,žitarica i korova,te crvolike životinje

Fazan je jedna od najrasprostranjenijih vrsta divljači i najčešće lovljena ptica.
Mužjak fazana je dugačak 50-90 centimetara (sa repom) i poseduje dugačak rep, koji nekada može da iznosi polovinu od ukupne dužine. Njegovo perje je pretežno smeđe boje, dok je glava zeleno-plave boje. Oko očiju se nalaze pera crvene boje, a oko vrata se kod nekih podvrsta, nalazi prsten bijele boje. Ženka fazana je manja i sive je boje. Obično na jednog mužjaka dolazi 5-6 ženki fazana, jer se mužjaci love. Gnijezde se na zemlji u periodu od aprila do juna. Period inkubacije jaja traje 23-26 dana. Međutim većina fazana se uzgaja u fazanerijama, a uoči sezone lova se puštaju. Fazani lete na kratkim distancama, ali mogu i da brzo trče po zemlji.

(Zvornicki.ba)