Obavezna upotreba zimske opreme za automobile

0
Ove godine ranije: Od 1. novembra obavezna zimska oprema u BiH
FOTO: Ilustracija

Ministarstvo unutrašnjih poslova podsjeća građane da je od 15. novembra 2017. godine stupila na snagu zakonska obaveza da bez obzira na vremenske uslove, sva motorna vozila do 15. aprila naredne godine, moraju imati odgovarajuću zimsku opremu.

Obavezna upotreba zimske opreme za automobile

Zimska oprema podrazumijeva:

a) Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od osam sjedišta:

1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm.
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

b) Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse:

1) zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijeva se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg),

2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Za neposjedovanje zimske opreme, Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, predviđena je novčana kazna od 40 KM.

Napominjemo da su vozači prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima dužni da prije uključivanja u saobraćaj sa vjetrobranskih stakala i drugih dijelova vozila uklone snijeg, kao i sa kolovoza na koji su svojim vozilom nanijeli snijeg. Za neispunjavanje ove obaveze propisana je novčana kazna u iznosu od 50 KM.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da se pridržavaju propisa kojima je definisana obaveza upotrebe zimske opreme kako bi bezbjednost učesnika u saobraćaju bila na što višem nivou.

(UPS Media)