Uskoro registar pedofila u RS

0
Ideje u borbi protiv online govora mržnje
FOTO: Ilustracija

U Banjaluci je 15.11.2017.g. održana stručna rasprava o Nacrtu zakona o posebnom registru lica osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorišćavanja djece, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja ove godine. Radna verzija je završena.

Uskoro registar pedofila u RS
Vlada Republike Srpske će se izjasnila o Nacrtu zakona o registru pedofila, koji bi do kraja mjeseca trebalo da se nađe i pred narodnim poslanicima. To znači da će Republika Srpska do kraja godine konačno dobiti Zakon o registru pedofila.

“Pozvali smo predstavnike stručne zajednice i javnosti, predstavnike profesionalne zajednice na stručnu raspravu da nam pomognu i ukoliko imaju određene kritike na ponuđeni tekst Zakona, da nam daju svoja mišljenja kako bi što kvalitetniji tekst Vlada usvojila i poslala Narodnoj skupštini”, izjavio je pomoćnik ministra pravde Republike Srpske Slobodan Zec.

Sugestije imaju i ombudsmani za djecu. Njihove kritike su vrlo konkretne.
“Tekstom se ukazuju obaveze lica koja su u registru u dijelu obaveznog javljanja nadležnoj policijskoj stanici, zabrana približavanja objektima u kojima borave djeca i obaveza prijavljivanja promjene adrese, putovanja; zakon kaže da te obaveze prestaju istekom roka od 10 godina. Mislimo da je rok od 10 godina kratak i da ga treba povećati”, objašnjava ombudsman za djecu Republike Srpske Nada Grahovac.

Budući registar pedofila osnovaće i vodiće Ministrastvo unutrašnih poslova Republike Srpske. Registar će biti poluotvorenog tipa, a pristup će imati policije i Tužilaštva.

Načelnik Jedinice Uprave za policijsku podršku MUP-a Republike Srpske Jovo Marković smatra da će registar umnogome pridonijeti spriječavanju pedofilije i da je bitno da Zakon bude u skladu sa svim ostalim zakonima u Republici Srpskoj i BiH, kao i međunarodnim konvencijama.

Psiholozi smatraju da ovaj Zakon neće spriječiti da bilo koje dijete zaboravi štetu koja mu je nanesena, odnosno traumu koju je doživjelo zbog seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja.

Ministarstvo pravde je 5. oktobra predstavilo radnu verziju Zakona, čija je svrha obezbjeđivanje zaštite djece od seksualnog zloupotrebljavanja i sprečavanja lica koja su pravosnažno osuđena za takvo krivično djelo da ponovo urade ista ili slična nedjela.

(BN televizija)