Predstavljamo Valentinu Šakotić reprezentativku BiH u fudbalu

0
Zvorničanka Valentina Šakotić sa fudbalskom reprezentacijom BiH danas završava kvalifikacije
Valentina u Kazahstanu

Dvadesetjednogodišnja Zvorničanka Valentina Šakotić je fudbalska reprezentativka BiH i trenutno se nalazi u Engleskoj gdje će se odigrati kvalifikaciona utakmica protiv domaćih fudbalerki Engleske. Ova Zvorničanka je standardna reprezntativka koja je u prošlom kolu imala značajnu ulogu u pobjedi naše reprezentacija u Kazahstanu.

Predstavljamo Valentinu Šakotić reprezentativku BiH u fudbalu
Valentina u Kazahstanu

Poziv u najbolju selekciju BiH Valentina je zaradila svojim odličnim igrama u premijerligašu Radnik-Bumerang iz Bijeljine.

Valentina ove sezone igra sjajno a u prvih devet kola postigla je devet golova, a kako kaže cilj je da s Radnikom zadrži drugo mjesto do kraja sezone. „Cilj nam je naravno zadržati drugo mjesto na tabeli PŽL BiH i ostvariti što bolji plasman u Kupu BiH i Kupu RS. Što se tiče moje forme jako sam zadovoljna što se odrazilo i na moj ‘golgeterski učinak’ ove sezone“ kazala je Valentina na kraju razgovora. Radnik ima priliku nastaviti niz dobrih rezultata, dok bi se Lokomotiva pobjedom još više približila vrhu tabele. Prenosi portal Sport1.
Bio je povod za razgovor sa sportistkinjom godine Zvornika za 2017.godinu. Valenitna je i pored velikih obaveza odgovorila na sva naša postavljena pitanja sa zadovoljstvom i osmjehom na licu.

Predstavljamo Valentinu Šakotić reprezentativku BiH u fudbalu
Priznanje grada Zvornik

Prvi fudbalski koraci?

Svoje prve fudbalske korake napravila sam na stadionu FK Napredak iz Donjeg Šepka igrajući sa dječacima. Kad me pitaju kako sam počela igrati uglavnom nemam odgovor jer od kad znam za sebe, znam i za loptu. Ozbiljna priča je postala kad me je 2012. god. trener Dragan Jevtić pozvao da dođem na trening u Bijeljinu jer je čuo za mene.

Prije fudbala trenirala sam deset godina karate koji mi je pomogao dosta i u fudbalskoj karijeri. Vec nakon prvog treninga trener je bio zadovoljan sa mnom i ubrzo sam zaigrala i u prvoj postavi Radnika.

Predstavljamo Valentinu Šakotić reprezentativku BiH u fudbalu
Valentina iz perioda bavljenja karateom

Put do reprezntacije BiH?

Nakon 6 mjeseci igre u Radniku dobila sam poziv za kamp A reprezentacije, a nakon toga i za U19 reprezntaciju BiH. Od tada sam redovna na svim okupljanjima reprezentacije što me čini srećnom.

Najdraži momenti u fudbalu?

Sto se tiče najdražih momenata izdvojila bih dva:

Predstavljamo Valentinu Šakotić reprezentativku BiH u fudbalu

Osvajanje kupa RS sa klubom je prvi, i postignut gol protiv Rumunije za U19 reprezentaciju i to samo 5 minuta nakon što sam ušla u igru, nažalost sekunda nas je dijelila za prolazak u naredni krug.

Sve veći broj djevojaka koje treniraju fudbal u Zvorniku i Podrinju, poruka za njih?

Meni je drago što se u poslednjih godinu-dvije u našim krajevima mijenja mišljenje prema ženskom fudbalu, pa već sada imamo i klub u Zvorniku i sve više djevojčica koje se bez straha odlučuju trenirati fudbal.

Moja poruka njima je da nastave da rade još više kako bi uspjele da zaigraju i u Premijer ligi jer zaista tu ima dosta talentovanih djevojčica. Jako je važno da imaju sve potrebne uslove za rad i da ne prestaju da rade na sebi jer je to najvažnije za uspjeh.

Kada sam ja počinjala bila sam jedina u Zvorniku, bilo je tu i osuda okoline ali sam imala veliku podršku roditelja koja je zaista neizostavna ako želite nešto postići. Ženski fudbal je zaista nekada bio pojam dok je sada to sve drugačije i to djevojčice treba da iskoriste jer je razvoj ženskog fudbala u usponu i mogu slobodno reći da je ženski fudbal budućnost.

Reprezntacija Bosne i Hercegovine?

Igranje za reprezentaciju je svakako vrhunac karijere jednog sportiste i još veći motiv za rad, neopisiv je osjećaj pobjediti u važnoj utakmici, odigrati dobru utakmicuza svoju zemlju.

Predstavljamo Valentinu Šakotić reprezentativku BiH u fudbalu
Valentina na terenima Premijer lige

Naš cilj u ovom ciklusu je svakako ostvariti što bolje rezultate, odlično smo startovale i želimo tako nastaviti i izboriti što bolje mjesto u zaista jakoj grupi.

Valentina je pored uzornog sportiste ujedno Čuvar reda i mira u Policijskoj upravi Zvornik, kako to sve izgleda?

Posao policajca i fudbalera za sada dobro uklapam, jer kad nešto radite iz ljubavi sve je lakše. Sreća je pa sam i naišla na razumjevanje i podršku rukovodilaca i ljudi iz MUP-a, koji mi maksimalno izlaze u susret i što se tiče treninga i utakmica. To mi je još jedan više motiv da i MUP predstavim u najboljem svjetlu.

Planovi za budućnost?

Što se tiče planova za budućnost, planiram da i dalje nastavim da radim na sebi, da i dalje postižem uspjehe kako sa klubom tako i sa reprezentacijom.

Završila je ovim razgovorza portal Zvornicki.ba, sportistkinja godine grada Zvornik Valentina Šakotić.

Fudbalska reprezentacija BiH igra svoju utakmicu protiv Engleske sutra od 20 časova u Engleskoj.

(Zvornicki.ba)