Edin Ramić: Dan državnosti nas podsjeća na neraskidivu vezu države i slobode

0
Edin Ramić: Dan državnosti nas podsjeća na neraskidivu vezu države i slobode

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić uputio je čestitku povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

 Edin Ramić: Dan državnosti nas podsjeća na neraskidivu vezu države i slobode

“Upućujem iskrene čestitke povodom Dana državnosti svima građanima i građankama Bosne i Hercegovine, u domovini i dijaspori. 25. novembra obilježavamo 74 godine od zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, kada je obnovljena državnost i teritorijalni integritet naše domovine, te postavljeni temelji, na osnovu kojih smo kasnije izborili i nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Naša država, sa svojom hiljadugodišnjom postojanošću i imenom, nije nastala 25. 11. 1943. ali kao što čovjek, kada ozdravi ili se oslobodi neke tegobe, kaže da ima dva rođendana, tako je i današnji dan drugi rođendan naše domovine”, kazao je ministar Ramić.

On je dodao da Dan državnosti Bosne i Hercegovine, sa svojom izuzetnom važnošću, podsjeća na historijsku istinu o neraskidivoj povezanosti države i slobode.

“Kroz preuzeti mandat, svakodnevno radimo na tome da osiguramo krov nad glavom, svima koji su ostali bez njega. Svako ko je bio izbjeglica – zna šta to znači. Narodi koji nemaju svoju državu su poput raseljenih ljudi, koji su ostali bez svoje kuće. Narodi bez država su, kako nažalost često i danas vidimo, narodi u izbjeglištvu. Mnogo je tuge na licu tih naroda, i dok mi imamo hiljade želja, oni imaju samo jednu, da imaju što mi imamo – državu.
Na današnji dan je potvrđeno da je Bosna i Hercegovina država svih njenih naroda i građana, čime je potvrđena njena multietnička suština. Sjetimo se svih bosanskih patriota, koji su položili svoje živote za našu domovinu, i iskažimo im zahvalnost. Danas, u vremenu mira, imajmo na umu i povratnike, koji su se unatoč svemu vratili svojim kućama. Oni su sada čuvari ove države i njene multietničnosti”, kazao je Ramić.

Služba za odnose s javnošću
Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica