Zvornička sapunica-Treća epizoda: Spasonosna operacija “tetke” – Zvorničke priče

0
Možda ’87 zaista bude sretna
Hasan Hadžić

Tredesetsedma priča:

Zvornička sapunZvornička sapunica-Treća epizoda: Spasonosna operacija “tetke” – Zvorničke pričeica-Druga epizoda: Blisko-istočni grijeh - Zvorničke priče
Piše: Hasan Hadžić

Zvornička sapunica

Treća epizoda

Spasonosna operacija “tetke”

Ljubav koja je puno obećavala prekinuta je na način koji nije ostavljao nadu za eventualni nastavak. Tihi završeci, bez srdžbe, velikih riječi i uvreda, dolaze kad se radi o nepremostivim preprekama između dvoje ljudi. Razlaz bez svađa i ljutnje je obično definitivan razlaz. I mora se priznati da su prvih dana, nakon rastanka, oboje nastojali da izbjegnu one slučajne susrete i utisak o nametljivosti sa jedne i sa druge strane. Ipak, to im je teško polazilo za rukom u ovom malom gradu u kojem, htio ne htio, stalno moraš susretati i poželjna i nepoželjna lica.

Ona se u međuvremenu zaposlila na radnom mjestu koje je upravo nju čekalo dugo i strpljivo, iako nije dočekalo i odgovorajuću diplomu. To je sada nebitno. On se, pak, baš tih dana popeo na novu stepenicu u svojoj stalno uzlaznoj karijeri.

Koliko su zaista njih dvoje bili spremni da se potpuno zaborave, teško je bilo znati. Međutim, njihove porodice počele su organizovano djelovati protiv zaborava, a već smo istakli koliko je važna uloga porodice u ljubavnim usmjerenjima djece iz viših čaršijskih staleža. Obje strane i previše toga su uložile i očekivale od ove „veze“, po mnogim mišljenjima „ljubavnog projekta“ decenije. Kako bi onda tu strpljivo građenu kulu mogao da poruši samo jedan „palestinski teroristički nalet”? Nisu se s time mogli nikako pomiriti.

I jedni i drugi pokrenuli su mašinerije posrednika, prave špijunsko-provodadžijske mreže koje su najprije trebale da opipaju „puls“ one druge strane, pa onda da spašavaju što se spasti može. A sudbina je htjela da ključnu ulogu u „operaciji spasavanja“ odigra jedna njegova tetka koja je zbog svoje neslavne udaje, za jednog poljoprivrednika u Janji, bila izložena ignorisanju i odbacivanju od strane porodice.
Nanizao se tu dugačak niz slučajnosti. Pomenuta tetka je poznata kao vrsna proizvođačica bamije, sredstva koje je, između ostalog, značajno za revitalizaciju nekih važnih muških organskih funkcija. Ona već odavno snabdijeva ovim proizvodom elitnu sarajevsku klijentelu. Jedna od njenih stalnih sarajevskih mušterija bila je i tetka naše junakinje. Ova druga tetka bila se upravo udala za jednog penzionera, doskora poznatog političara. Stari jest bio u penziji, ali je još mogao dobro pomoći za napredak mlađih kadrova.

Njegova tetka ponadala se da bi tom odskočnom daskom u Sarajevu mogla do pomogne našem junaku, te da tako povrati svoj izgubljeni ugled i značaj u porodici. Djevojkina tetka upravo je bila zauzeta oko ubrzavanja isporuke golfa za našu junakinju, a mogućnost da uz to pomogne svojoj sestričini u povezivanju iskidanih ljubavnih niti činila joj se neodoljivom. Tetke su se odlično razumjele, pa su uskoro pokrenule misiju obnove perspektivne zvorničke ljubavi.

Prema nagovoru savjetnika i jedne i druge strane, naši junaci su prve obnovljene susrete imali u Sarajevu, kako bi izmakli zluradom pogledu čaršije. Tek, vratili su se jedno drugom sa starim žarom i zanosom, koji je izgleda bio samo prigušen, ali ne i ugašen.

Porodice su konačno mogle da odahnu. Sreća se ponovo sa svih strana smiješila našem paru. Kasnije se dogodio još samo jedan manji sukob, koji nije mogao uzdrmati čvrste temelje ove ljubavi, mada je omogućio tračerskom duhu našeg malog mjesta da se razmahne i zasladi.
Krivac je bio mali Hakridet, sin one tetke iz Janje. Bez namjere da bilo šta naškodi, mali Hakridet zaželio je svom rođaku, a našem junaku, preko Radio-Zvornika sve najbalje povodom prelaska na bolje radno mjesto, a njegovoj vjerenici prijatno veče i što skoriju isporuku golfa. Nije napravila novi skandal, ali je svog dragog ozbiljno upozorila da tim svojim „Heraklitima i Aristotelima“ izbije iz glave i pomisao da tako nešto ponove.

Štiteći sina svoje „zaslužne“ tetke, on je njoj skresao sve o jednoj njezinoj bliskoj rodici iz Tuzle koja već godinama
muči ekipu popularne emisije „Večernja revija želja« na Radio Beogradu. Javljala se u svakoj emisiji da razglaba sa voditeljima. Ta srednovječna torokuša čak je jednom spomenula i zvorničku ljubavnu storiju. Priča se da su voditelji zbog nje izbjegavali kontakt – program, jer je bila prava mora. “Sada se u emisiji svaki poziv iz Tuzle prekida već u režiji, pa voditelji mogu mirno i sretno da rade svoj posao” – pakosno je mladić podsjetio svoju dragu.

Nakon tog sukobčića, našim junacima dešavale su se samo lijepe stvari. On je napravio još jedan veliki iskorak u karijeri, a i ona je zavoljela društveno-politički rad pa je počela da kotira u strukturama. Onda je stigao i željno iščekivani golf i još mnogo, mnogo lijepih trenutaka.

Završetak zvorničke sapunice.

(Zvornicki.ba)