ČARŠIJA: Nema posla za master profesora u Muzičkoj školi (VIDEO)

0
ČARŠIJA: Nema posla za master profesora u Muzičkoj školi (VIDEO)
Bosiljka Kulišić- FOTO: RTRS

Zvornička muzička škola “Vojin Komadina” svojim radom, skoro šest decenija, obogaćuje kulturni život Zvornika. U poslednje vrijeme, note, koncerti i instrumenti su u drugom planu.

ČARŠIJA: Nema posla za master profesora u Muzičkoj školi (VIDEO)
BBosiljka Kulišić- FOTO: RTRS

Škola nema direktora, a zvornička javnost sve glasnije se pita – da li je proteklih godina bilo nepravilnosti pri zapošljavanju?!
Zvorničanka Bosiljka Kulišić završila je Muzičku akademiju u švajcarskom Bernu, a zatim i dva mastera u Lucernu. Muzičku akademiju završila je i njena mlađa sestra Ljubinka. Obje su nezaposlene. Po povratku u Republiku Srpsku za posao se obratila tada direktoru zvorničke Muzičke škole Ljubiši Popoviću.
Bosiljka ističe da je pravi razlog taj što pojedini nastavnici ove škole imaju zasnovan stalni radni odnos na neodređeno vrijeme u dvije škole i dvije Republike – Srpskoj i Srbiji.
Kulišićeva kaže da je u Muzičkoj školi “Vojin Komadina” u Zvorniku devet zaposlenih nastavnika i nastavnica koji ostvaruju dupli radni staž, dupla socijalna i zdravstvena osiguranja, dupli plaćeni prevoz i ostalo.
Na iznesene optužbe, Ljubiša Popović koji je od 2012. godine obavljao direktorsku funkciju ističe da su se zapošljavanja desila prije njegovog imenovanja.

– Ne bih se o tim optužbama izjašnjavao, imaju nadležne institucije koje će to utvrditi. Šta rade nastavnici u svoje slobodno vrijeme, to nikoga ne zanima, pa ni direktora škole. Bitno je da nastavnici ispunjavaju sve ono što je predviđeno rasporedom časova u okviru 40-časovne radne nedelje – kaže bivši direktor te škole.
U članu 57 Zakona o radu Republike Srpske kaže se da radnik može zaključiti ugovor o radu s punim radnim vremenom samo sa jednim poslodavcem. Republički inspektor rada je sredinom septembra u zvorničkoj Muzičkoj školi izvršio vanrednu inspekcijsku kontrolu.

– Kada je slučaj kao što je ovaj, gdje imamo poslodavca u Srbiji i Republici Srpskoj, Inspekciji je jako teško da preduzima mjere, jer mi ne možemo da djelujemo prema poslodavcima u drugoj državi i obrnuto, niti njihova inspekcija može da postupa na našoj teritoriji – kaže Dušanka Makivić, portparolka Republičkog inspektorata Srpske.

Želimirka Malović, predsjednica školskog odbora Muzičke škole “Vojin Komadina”, kaže da su nadležne institucije Republike Srpske, kao i Inspektorat, u više navrata vršile pregled kompletne dokumentacije dosijea zaposlenih, konkursne procedure i konstatovali da nema nikakvih nepravilnosti.

Sa situacijom je upoznato i Ministarstvo prosvjete i kulture koje će nastojati da u narednom periodu u saradnji sa nadležnim ministarstvima Srpske i Srbije iznađe najbolje riješenje i utvrdi odgovornost.

(RTRS)