Carinici sprečili mahinacije sa TEČNIM GASOM

0
Zabrana prevoza eksplozivnih materija na dan vanrednih izbora u opštini Srebrenica i Doboju
FOTO: Ilustracija

Nakon praćenja poslovanja jedne kompanije koja se bavi distribucijom goriva, carinski službenici su u subotu 25. novembra sprečili dalje zloupotrebe u vezi sa uvozom i izvozom tečnog gasa, naveli su u Upravi carina.

Carinici sprečili mahinacije sa TEČNIM GASOM
FOTO: Euroblic

Kako navode u saopštenju slučaj je otkriven kada su nakon višemesečne istrage službenici Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina sačekali da cisterna ovog izvoznika dođe na granični prelaz Mali Zvornik i vratili je do Zrenjaninskog puta gde je preuzela druga ekipa službenika i pod pratnjom je sprovela do skladišta u Subotici u kome je navodno u nju utovaren tečni gas.

– Cisterna koja je prema dokumentaciji prevozila gotovo 20 tona tečnog gasa iz Srbije u BiH, bila je navodno natovarena propan butan smešom kupljenom u Subotici za kupca u Brčkom – navode u Upravi carina.

Kako stoji dalje u saopštenju službenici Uprave carina pratili su rad sporne kompanije iz Beograda.

– Posle izvesnog vremena imali smo razloga da verujemo da se umesto izvoznog posla, tu zapravo dešavaju mahinacije sa izvozom goriva. Umesto da zaista izvozi gas u BiH, pomenuta firma je tamo odlazila sa cisternom koja je bila natovarena vodom, dok je u Srbiji podnosila dokumentaciju za povraćaj PDV i time direktno nanosila štetu državnom budžetu – ističe načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Ivan Ribać.
Tokom detaljne kontrole u skladištu carinici su prvo skinuli carinske plombe koje nisu bile oštećene, a potom su se upustili u zahtevan posao istakanja tečnog gasa iz cisterne. Zahtevali su da se roba tj. tečni gas iz cisterne u kojoj se navodno nalazila pretoči u drugu praznu kamion-cisternu koju su prethodno izmerili dok je bila prazna.

Da su sumnje carinika bile opravdane uverili su se vrlo brzo, nakon što je iz cisterne umesto gasa počela da ističe – voda, a propan butan smeše je zapravo bilo samo oko 10 kg, što bi moglo da stane i u bocu za kućnu upotrebu.

– Verujemo da je namera bila da se sa jedne strane naplati povraćaj PDV od Srbije, a da se potom u BiH iz cisterne istoči voda i zaista sipa gas koji je kod naših suseda jeftiniji, kako bi se ostvarila razlika u ceni kada se taj gas proda u Srbiji na crnom tržištu – naglašava načelnik Ribać dodajući da carinska služba sprovodeći opsežne istrage potencijalnih zloupotreba postiže značajne rezultate i daje ozbiljan doprinos borbi protiv sive ekonomije.

(Euroblic.rs)