Obuka u Srebrenici: kako napraviti Travnički sir

0
Obuka u Srebrenici: kako napraviti Travnički sir

U prostorijama „Kuće dobrih tonova“ održao se dvodnevni trenig, tokom kojeg su stočari iz Srebrenice mogu saznati kako se proizvode Travnički i Vlašički sirevi. Ovaj trening je organizovala Regionalna savjetodavna služba, a profesor Tarik Dizdarević sa Poljoprivredno-tehnološkog fakulteta u Sarajevu je stočarima pokazao sve faze proizvodnje Travničkog sira.

Obuka u Srebrenici: kako napraviti Travnički sir

„Poenta ove edukacije je da našim korisnicima, koji se bave proizvodnjom mlijeka i sira, direktno kroz edukaciju, a i kroz praktične vježbe, pokažemo kako se proizvodi sir. Nakndno ćemo vidjeti da li je ova obuka bila efikasna, po tome koliko će se sve ovo što su ljudi mogli vidjeti i čuti primjenjivati u domaćinstvima. Ova edukacija se dosta razlikuje od drugih. Prvo nam je bilo u interesu da naučimo ljude, a poslije toga i da praktično pokažemo kako se, u suštini, proizvodi taj sir“, rekao je za UPSMedia Dalibor Pantić, savjetnik za stočarstvo u Regionalnoj savjetodavnoj službi.
Proizvodnja Travničkog siraU posljednjih desetak godina se u opštini Srebrenica mnogo ulaže da se razvije stočarstvo, jedan od razloga zašto je ova obuka organizovana jeste i pilagođavanje domaćinstava, malih proizvođača, modernim trendovima u stočarstvu.

„U vremenima koja dolaze, naša domaćinstva neće biti konkurentna u proizvodnji i predaji sirovog mlijeka, tako da će oni, s ovim znanjem, imati mogućnost da svoje mlijeko proizvode u manjim količinama, ali da ga, nakon toga, prerađuju u, na primjer, Travnički sir, te će tako biti u prilici ostvariti određene prihode za svoje domaćinstvo“, dodao je Pantić.

Tokom obuke, stočari su se mogli upoznati sa dva različita načina proizvodnje Travničkog sira: industrijskim načinom, uz pomoć pasterizacije mlijeka i domaćim načinom, kakv se primjenjuje u Travniku, koji ne podrazumijeva pasterizaciju mlijeka.

(upsmedia.ba)