Prvo mjesto na konkursu literarnih radova za Natašu Jasikovac

0
Prvo mjesto na konkursu literarnih radova za Natašu Jasikovac

U zvorničkoj Osnovnoj školi „Sveti Sava“ održana je  nedavno svečana Akademija u čast književnika i nobelovca Ive Andrića, a povodom 125 godina od njegovog rođenja i 110 godina od osnivanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ .

jasikovac

Predsjednik SKPD „Prosvjeta“ Zvornik Rade Perić rekao je da se ovom svečanom akademijom želi osvježiti sjećanja na velikog našeg nobelovca Andrića i da što više mladih ljudi, posebno učenika, aktivno učestvuje u ogromnom stvaralaštvu ovog književnika.

On je naglasio da je, upravo, povodom toga raspisan literarni i likovni nagradni konkurs na temu: „Mostovi u djelima Ive Andrića“ na koji su stigla 222 rada.

Ističući da je najviše radova bilo iz svih škola sa područja grada Zvornika, Perić je istakao da su likovni i literarni radovi stigli iz Bratunca, Doboja, Priboja, Tuzle, Malog Zvornika i drugih mjesta.
„Odabrano je po 25 literanih i likovnih radova koji su prema mšljenju žirija najbolji od najboljih“, rekao je Perić i dodao da će za učenike ovih odabranih radova biti priređen izlet 9. decembra u Andrićgrad.

Za najbolji od najboljih proglašen je literarnih rad učenice četvrtog razreda Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ iz Zvornika Nataše Jasikovac.

Ističući da se u poslednje vrijeme u srednjim školama jako puno čitaju djela Ive Andrića, Jasikovac je rekla da je, kada je čula za konkurs kojim se traži da se napiše literarni rad na temu: „Mostovi i stvaralaštvo Ive Andrića“, odmah prihvatila izazov.

„Za svoj literarni rad odabrala sam naslov ‘Mostovi povezuju ljude’, a inspiracija mi je bio most Kralja Alekdandra Prvog Karađorđevića u mom gradu“, rekla je ona.
Jasikovac je pojasnila da je svoj rad radila na osnovu Andrićevig opisa mosta iz romana „Na Drini ćuprija“, da se služila istom tehnikom, ali da je na svoj poseban način opisivala most na Drinu u Zvorniku.

„Kada sam saznala da je moj literarni sastav proglašen za najbolji rad bila sam oduševljena, jer je to značilo da je veoma kvaklitetan“, rekla je Jasikovac.

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ Zvornik Radomir Petrović izrazio je zadovoljstvo što se u ovoj školi savečanom akademjom obilježavaju značajni jubileji kao što se to u ovom slučaju sjećanje na djelo velikog književnika i nobelovca Ive Andrića i SPKD „Prosvjete“ koja baštini tradiciju srpske kulture.

Na Akademiji su učestvovali hor Osnovne škole „Sveti Sava“, učenici osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Čelopeka i Tehničkog školskog centra iz Karakaja, koji su govorili o životu, djelu i porukama Ive Andrića.
Akademiji je prisustvovao veliki broj Zvorničana.

(gimissspkzv)