Očekuju se velike padavine i olujni vjetar, izdaju se posebne mjere

0
Snijeg usporio saobraćaj u BiH, padat će cijelog vikenda
FOTO: Ilustracija

Prema informacijama dostavljenim iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH za dane vikenda pogoršanje vremenskih prilika bit će praćeno obilnijim sniježnim padavinama, čija visina bi mogla biti između 15 i 35 cm, a predviđaju se i niske temperature zraka.

Očekuju se velike padavine i olujni vjetar, izdaju se posebne mjere
FOTO: Ilustracija

Početkom naredne sedmice izdato je crveno upozorenje zbog mogućnosti pojave jakog olujnog vjetra sa orkanskim udarima za područje cijele Bosne i Hercegovine.

Sva pravna i fizička lica obavezna su da ODMAH preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od visokog snijega, niskih temperatura i jakog vjetra, a što je u skladu s njihovim nadležnostima i obavezama propisanim Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća. To podrazumijeva obavezu pripreme adekvatnih snaga i neophodnih materijalno-tehničkih sredstava.

Iz Uprave naglašavaju da će se na ovaj način stvoriti pretpostavke za efikasnije i brže reagovanje svih subjekata sistema zaštite i spašavanja te izbjeći velike materijalne štete.
Podsjećaju sva pravna i fizička lica i na obaveze koje su im predviđene Zakonom o komunalnoj čistoći i Zakonom o upravljanjem zajedničkim dijelovima zgrade koji propisuju poduzimanje mjera na uklanjanju snijega, skidanju leda i ledenica.
Također, posebno apeluju i na pravna lica koja imaju potpisane sporazume, odnosno ugovore sa svim nivoima vlasti, da pripreme adekvatnu mehanizaciju i da na vrijeme reaguju na najavljene sniježne padavine.

Kantonalna uprava civilne zaštite uputila je danas Preporuke pravnim i fizičkim licima u Kantonu Sarajevo za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od sniježnih padavina, niskih temperatura i jakog vjetra, zbog činjenice da se u narednom danima očekuje pogoršanje vremenskih prilika u našoj zemlji.

(Faktor.ba)