Sve omladinske košarkaške selekcije iz Zvornika u trci za Premijer ligu BiH

0
Sve omladinske košarkaške selekcije iz Zvornika u trci za Premijer ligu BiH
Pobjednicki selfi u nizu

Košarkaši Zvornik-Basketa juniorskog uzrasta nastupit će na završnici prvenstva RS i boriti za igranje u Premijer ligi BiH. Košarkaši Zvornik-Basketa bili su najbolji u dosadašnjem dijelu regionalne lige i zasluženo putuju na završnicu prvenstva.

Sve omladinske košarkaške selekcije iz Zvornika u trci za Premijer ligu BiH
FOTO: Arhiv- jedan od pobjednickih selfija iz PLBiH

Prvenstvo regionalne lige nije završeno, ali je zbog termina završnog turnira RS, donijeta odluka o učesnicima ispred ove regije.  Završni turnir za prvaka RS u omladinskim uzrastima daje i učesnike Premijer lige BiH za 2018.godinu.

Pored juniora KK Zvornik-Basket koji će igrati završni turnir za prvaka RS, kadeti i pioniri KK Drina-Princip u igri su završni turnir.

Sve omladinske košarkaške selekcije iz Zvornika u trci za Premijer ligu BiH
Kadeti Drine

Kadeti i pioniri KK Drina Zvornik, u svom uzrastu zauzeli su drugo mjesto u regionalnoj ligi. Pošto regija istoka daje dva učesnika na završnom turniru, prema odluci područnog košarkaškog odbora Bijeljina, trenutno drugi i treći na tabeli pionirskog uzrasta igrat će utakmicu za mjesto drugog putnika na završni turnira RS-a.

Sve omladinske košarkaške selekcije iz Zvornika u trci za Premijer ligu BiH
Kadeti Drine igrat će sa trećim i četvrtim trenutno na tabeli regionalne lige. Ovo je odluka PKO Bijeljina i još uvijek nije najjasnije koji će sistem biti primjenjen u razigravanju ove tri ekipa za drugog putnika na završni turnir koji određuje putnika PLBiH.

U nastavku u potpunosti prenosimo tekst Igora Jovanovića objavljenog na zvaničnom blogu PKO Bijeljina:

Budućnost i Zvornik Basket direktni predstavnici PKO Bijeljina u daljem takmičenju KS RS za mlađe kategorije

5.12.2017. godine u Zvorniku je održan sastanak predstavnika klubova PKO Bijeljnina na kojem je analiziran prvi dio ligaškog takmičenja i izabrani su predstavnici PKO Bijeljina na polufinalnim turnirima KS Republike Srpske za mlađe kategorije.

S obzirom da su polufinalni turniri KS RS za mlađe kategorije planirani za drugu polovinu januara, u ligaško takmičenje se ušlo sa dogovorom od 8.10.2017. , da rezultati ligaških utakmica neće imati uticaj na predstavnike PKO Bijeljina u daljem takmičenju i da će kandidaturu za učešće na polufinalnim turnirima moći da iznesu svi zainteresovani klubovi, a nakon čega će svi uzeti učešće u razigravanju za plasman na polufinalne turnire KS RS.

Na 5.12.2017. godine održanom sastanku zaključak od 08.10.2017. je poništen i glasanjem predstavnika klubova je izglasano da se predstavnici PKO Bijeljina, na polufinalnim turnirima KS RS izaberu iz reda ekipa koje su najviše pokazale u prvom dijelu ligaškog takmičenja PKO Bijeljna. Za ovaj način izbora glasali su KK “Vlasenica”, KK „DRINA“, KK „BRATUNAC“ i KK „RADNIK BN BASKET“. Protiv su bili predstavnici KK „LAVOVI“ i KK „ZVORNIK BASKET“ dok su KK “BUDUĆNOST” i KK “RUDAR 2015” bili suzdržani, a predstavnik KK “Boksit” nije bio prisutan satanku u vrijeme glasanja.

Na ovaj način izglasanim zaključkom je konstatovano da će PKO Bijeljina na polufinalnim turnirima KS Republike Srpske za mlađe kategorije predstavljati :

U konkurenciji PIONIRI:

  • KK Budućnost Bijeljina – direktno, dok će KK Vlasenica i KK Drina igrati razigravanje za mjesto drugog učesnika polufinalnog turnira

U konkurenciji KADETI:

  • KK Budućnost Bijeljina – direktno, dok će KK Vlasenica, KK Drina i KK Bratunac igrati razigravanje za mjesto drugog učesnika polufinalnog turnira

U konkurenciji JUNIORI:

  • KK Zvornik basket – direktno, dok će KK Radnik BN basket i KK Feniks basket igrati razigravanje za mjesto drugog učesnika polufinalnog turnira

Predstavnici PKO Bijeljina na polufinalnim takmičenjima KS RS za mlađe kategorije u ženskoj konkurenciji nisu izabrani na ovom sastanku.

Dogovoreni su i termini utakmica doigravanja i to:

16. i 17.12.2017.godine

  1. PIONIRI: KK Vlasenica – KK Drina
  2. KADETI: KK Vlasenica – KK Drina (slobodna ekipa KK „Bratunac“)
  3. JUNIORI: KK Feniks basket – KK Radnik BN basket

Ostaje nejasno, koliko se utakmica razigravanja igra, po jedna ili po dvije po svakom paru. Takođe, nejasno je da li će utakmice razigravanja biti bodovane kao ligaške utakmice.

Bez obzira što su izabrane ekipe vjerovatno u ovom trenutku najkvalitetnije u PKO Bijeljina, na ovaj način su najbolje ekipe PKO Bijeljina po drugi put uzastopno IZABRANE, a da naslov najboljih nisu u potunosti zaslužili na utakmicama. Možda bi ipak trebalo poraditi na jasnom definisanju propozicija takmičenja i takmičenja organizovati na način da se najbolji postaje NA TERENU, a ne zaključcima sastanaka. Usklađivanje kalendara za sljedeću sezonu sa kalendarom KS Republike Srpske bi bio dobar prvi korak.
Prethodni sastanak predstavnika klubova PKO Bijeljina nije dao odgovore na pitanja da li će, kako i kada biti nastavljena liga PKO Bijeljina za mlađe kategorije i do kada se moraju odigrati neodigrane utakmice prvog dijela. Nadamo se da se ove sezone neće ponoviti prošlogodišnji scenario u kojem posle izbora predstavnika na polufinalnim turnirima, utakmice PKO lige za mlađe kategorije ne moraju da se igraju, već se “nebitni rezultati” generišu izvan terena.

Svi mladi košarkaši i ljubitelji njihove igre, sigurno očekuju nastavak lige i nadigravanje i sa najlošijim i sa najboljim ekipama. To mladim košarkašima u nedostatku pravih takmičarskih i sportskih motiva, jedino preostaje kao motiv, a treneri i roditelji će morati naći način da ih dodatno motivišu i nekako im objasne zašto je bavljenje košakom i uopšte sportom, dobro i bitno, iako takmičenja ponekad uopšte nemaju smisla.

(Zvornicki.ba/PKO Bijeljina blog)