Rusi ulažu 70 miliona evra u Zvornik!

0
Rusi ulažu 70 miliona evra u Zvornik!

Vršilac dužnosti direktora preduzeća Gas-Res Slobodan Puhalac i predsjednik Upravnog odbora kompanije Gasprom SPG tehnologije, iz Sankt Peterburga, Aleksej Konstantinovič Kahidze potpisali su danas u Banjaluci sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća između ovih kompanija i pismo namjere.

Rusi ulažu 70 miliona evra u Zvornik!

Zajedničko preduzeće Gas-Resa i Gasprom SPG tehnologije biće vrijedno oko 70 miliona evra, a biće izgrađeno u Zvorniku, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik, nakon potpisivanja sporazuma i pisma namjere. Sjedište buduće fabrike biće u Banjaluci.

Potpisivanju sporazuma i pisma namjere prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, te ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić.

Potpisivanju je prisustvovao i ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.

Predsjednik Srpske rekao je da ovaj događaj predstavlja dokaz uspješne saradnje sa kompanijama iz Ruske Federacije, ali i sa samom Rusijom u cjelini.
„Ovo je i dokaz visokog povjerenja, jer je ovo prva fabrika te vrste koja će se graditi u Zvorniku i obezbijediće dodatnu energetsku sigurnost ne samo građanima Srpske, njenoj industriji i javnim ustanovama, nego i za čitav region. Vjerujemo da primjena novih tehnologija omogućava približavanje jeftinijoj energetskoj komponenti“, naglasio je Dodik.

U zajedničkom preduzeću dio vlasništva imaće Gas-Res, a sve se odvija u okviru Gaspromove kompanije koja obezbjeđuje finansijskog partnera i tehnologiju.

Dodik je pojasnio da će se fabrika graditi u Zvorniku, jer je tamo gasovod i da će gas koji dolazi iz Rusije biti korišten kao osnovna sirovina za tu fabriku, a da će ukupna ulaganja iznositi 70 miliona evra, kao i da će se u njoj zaposliti desetine radnika.

„Ovo je pilot-projekat i koliko smo mi spoznali, riječ je o energiji koja će biti nekoliko puta jeftinija nego što su to sada poznati oblici energije i za grijanje i za toplane i za električnu energiju. Sada u tom pogledu treba razviti i određene sisteme i to počinjemo već u januaru kada se formira zajedničko preduzeće“, istakao je Dodik.

Sjedište novog preduzeća biće u Banjaluci, a slijedi izbor lokacije za fabriku u Zvorniku, za koju je već urađen projekat i obezbijeđena sredstva.

„Vjerujem da ćemo se u najkraćem roku moći pohvaliti dinamikom izgradnje. Sinoć smo sa ruskom delegacijom razgovarali o tome da se određne komponente koje se na istoj tehnologiji proizvode u Rusiji dostavljaju i u Srpsku kako bi se korisnici i građani upoznali sa mogućnostima tih tehnologija“, rekao je Dodik.

Premijerka Željka Cvijanović istakla je da se ovim potpisivanjem ulazi u jedan važan posao, a to znači da se osnivanjem novog privrednog subjekta na tržištu Srpske, ali i cijele regije, pravi prvi veliki korak u razvoju domaćeg gasnog tržišta u okviru gasnog sektora u skladu sa usvojenom strategijom razvoja energetike Srpske.

„U pitanju je preduzeće investiciono-komercijalnog karaktera koje će dati snažan doprinos ekonomskim ciljevima. Ako imate partnera koji dolazi iz Gaspromove porodice, to garantuje i uspješnost posla, te da imate nekog ko prednjači u tom poslu“, navela je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, ovo je bila i prilika da se ruskim partnerom kreiraju i naredni koraci koji će pomoći Srpskoj da se bolje pozicionira u oblasti gasa.

Resorni ministar Petar Đokić istakao je da današnje potpisivanje predstavlja dio aktivnosti u realizaciji Strategije razvoja energetike Srpske do 2030. godine, koja uključuje i razvoj gasnog sektora i izgradnju nove infrastrukture, novih proizvodnih i drugih objekata.

„Ovo je jedna od tih konkretnih aktivnosti i tim načinom se pružaju nove mogućnosti za instaliranje i razvoj novih tehnologija, kao i za ukupno unapređenja stanja u pogledu zaštite okoline korištenjem ovog energetnta koji je danas veoma važan energent na globalnom nivou“, naveo je Đokić.

Prema njeovim riječima, „utješnjeni“ gas se može koristiti za saobraćaj svih namjena, za toplifikaciju gradova, proizvodnju električne energije i da ovaj projekat ostaje otvoren i za saradnju sa drugima.

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov rekao je da je ovo važan korak u unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srpske i Rusije, dodajući da je tržište Srpske dobilo još jednu rusku kompaniju, uz već prisutne Gasprom, Zarubežnjeft i Sberbanku.
V.d. direktora Gas-Res Slobodan Puhalac rekao je da potpisivanje sporazuma predstavlja ulaz u nove gasne tehnologije, te u nove odnose sa već započetim ranijimi sporazumima sa Gaspromom. Ovo je i prilika da se na bazi rasploživih resursa i dotoka gasa omogući razvoj tehnologije usmjerene ka novim gasnim infrastrukturama, razvoju gasnih kogeneracija i upotrebi „utješnjenog“ prirodnog gasa u motornim vozilima.

Prema njegovim riječima, to je jedan zahtjevan korak na koji će se, zajedno sa ruskim partnerom, pripremiti i činiti sve ono neophodno da se ispoštuju procedure od osnivanja zajedničkog preduzeća, njegove registracije, izrade studije izvodljivosti i same realizcije.

„Mislim da je ovo za nas značajan korak koji će ostvariti povoljne rezultate i za našeg partnera, a svakako i za Republiku Srpsku i svima onima koji žele da se pridruže ovom projektu ostaju otvorena vrata“, dodao je Puhalac.

Predsjednik UO Gasprom SPG Tehnolodži Aleksej Konstantinovič Kahidze naveo je je da se njihova tehnologija tečnog gasa aktivno razvija širom svijeta i da je prije svega to ekološka tehnologija, koja se može kristiti svugdje gdje „nema dosta električne energije i grijanja“.

„Nadam se da će naša zajednička saradnja biti dosta brza i uspješna u narednom periodu i da će vam naša tehnologija pomoći u rješavanju problema nedostatka električne energije, grijanja i nadam se da će doći do korištenja naših tehnologija u prevozu građana autobusima“, naveo je Kahidze.

(Nezavisne)