Christopher Plummer iako u 88 godini života nominovan za nagradu Zlatni globus

0
Christopher Plummer iako u 88 godini života nominovan za nagradu Zlatni globus
Christopher Plummer

Arthur Christopher Orne Plummer, (13. decembar 1929) kanadski je pozorišni, filmski i televizijski glumac u 88 godini života, ali mu to nije prepreka da osvaja nove nagrade.

Christopher Plummer iako u 88 godini života nominovan za nagradu Zlatni globus
Christopher Plummer

Glumac  Christopher Plummer nominiran je za Zlatni globus za ulogu u kojoj je zamijenio Kevina Spaceyja. Plummer je od Spaceya preuzeo ulogu u filmu All the Money in the World nakon što je Spacey optužen za seksualno uznemiravanje.

U filmu Plummer glumi pokojnog naftaškog tajkuna Jean Paula Gettyja. Spacey je navodno već snimio sve svoje scene u filmu, kada je zamjena najavljena prošlog mjeseca. Pojavio se i u prvom traileru koji je pušten u rujnu.
Nakon što je ekspresno odlučio zamijeniti Spaceyja, nitko zapravo nije vjerovao da će redatelj Ridley Scott uspjeti završiti film prije zakazane premijere.
No, Scott je nove scene s počeo snimati 20. studenog, a već dva tjedna kasnije, 4. prosinca, radnu verziju filma prikazao je u New Yorku pred Hollywood Foreign Press Associationa, čime se film kvalificirao kao kandidat za Zlatni globus.

Uz Plummera, u filmu glume i Mark Wahlberg te Michelle Williams. All the Money in the World bi se u kinima trebao pojaviti krajem mjeseca.

Vjerovatno je najpoznatiji po ulogama kapetana Georga von Trappa u mjuziklu Moje pjesme, moji snovi i Mikea Wallacea u filmu The Insider, a u Bosni i Hercegovini po igranju u filmu Sarajevski atentat (1975) (međunarodna distribucija: The Day That Shook the World) u ulozi prijestolonasljednika Franje Ferdinanda.

Christopher Plummer, CC (13. decembar 1929 -) je kanadski kazališni, filmski i televizijski glumac. Karijeru je započeo 1958. godine u filmu Stage Struck, a na početku karijere imao zapažene uloge u ostvarenjima kao što su The Night of the Generals, The Return of the Pink Panther i The Man Who Would Be King.

Karijera mu traje sedam decenija, ali je filmskoj publici najvjerojatnije poznat kao autokratski udovac kapetan Georg Ludwig von Trapp u hit-mjuziklui Moje pjesme, moji snovi gdje mu je partnerica bila Julie Andrews. Plummer je također nastupio u brojnim televizijskim projektima uključujući popularnu mini-seriju The Thorn Birds.

plumer2

Kasnije filmski nastupi uključuju filmove kao što je The Insider (gdje je tumačio lik Mikea Wallacea, The Girl with the Dragon Tattoo gdje je tumačio lik Henrika Vangera i Beginners gdje je za lik Hala nagrađen Oscarom; tu je nagradu osvojio u dobi od 82 godine, postavši najstariji dobitnik Oscara u historiji. Osim Oscara je dva puta nagrašen Emmyjem, dva puta Tonyjem, te Zlatnim globusom i BAFTA-om.
Glumio je neke od najvažnijih likova historije i književnosti od Julija Cezara, preko Aristotela pa do Šerloka Holmsa.

(Zvornicki.ba)