Bivšem policajcu za trgovinu drogom dosuđene dvije godine robije

0
Bivšem policajcu za trgovinu drogom dosuđene dvije godine robije
FOTO: Arhiv, trenutak privođenja policajaca

Nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, Sud BiH osudio je Dragana Šarenca na dvije godine robije zbog neovlaštene trgovine narkoticima.

Bivšem policajcu za trgovinu drogom dosuđene dvije godine robije
FOTO: Arhiv, trenutak privođenja policajaca

Prethodno, Šarenac je oglašen krivim što je u periodu od kraja 2014. pa do maja godine, na području Trebinja i Dubrovnika postao pripadnikom grupe za organizovani kriminal, pa je postupajući po zahtjevu Sabahudina Peleševića od njemu poznate osobe nabavio oko 3 kg opojne marihuane.

Drogu je sakrio na porodičnom imanju, odakle je izdvojio količinu od oko dva kilograma marihuane, te je prodao Sabahudinu Peleševiću za iznos od oko 2.400 eura. Šarenac je za sebe zadržao 200 eura, a preostali kilogram droge je sakrio na istom mjestu u pomoćnom objektu.

Potom, prema dogovoru sa Sulejmanom Berišom i Mersudinom Meškovićem, Pelešević je zajedno s njima drogu sakrio u rezervni točak pozajmljenog vozila sa područja BiH i prebacio na područje Hrvatske preko graničnog prelaza Ivanjica, a sve kako bi je predao kupcu u Dubrovniku Tomislavu Zucalo.
Tada ga je policija susjedne Hrvatske uhvatila na djelu i spriječila u međunarodnoj preprodaji marihuane.

Prema odluci Suda BiH, Šarencu će se u kaznu uračunati vrijeme koje je proveo u pritvoru, a od njega se trajno oduzima zaplijenjena marihuana, 200 eura, te se on obavezuje da naknadi troškove krivičnog postupka o čijoj će visini Sud odlučiti posebnim rješenjem nakon što pribavi potrebne podatke.

Dragan Šarenac, bivši je pripadnik MUP-a RS i uhapšen je u akciji Maska. Osim njega, za kupovinu i prodaju droge u ovom predmetu prošle godine su optuženi Sulejman Beriša (33), Mersudin Mešković (30), tadašnji aktivni policajci MUP-a RS, kao i Saša Pešić (25), Mirko Ateljević (24), svi iz Trebinja.

(Faktor.ba)