Proslavila 100. rođendan: Baka Stana i dalje hekla, čita i koristi mobitel

0
Proslavila 100. rođendan: Baka Stana i dalje hekla, čita i koristi mobitel
Baka Stana

Stana Srdić prije nekoliko dana napunila je stoti rođendan. Rezala se rođendanska torta, slavilo se onako kako je baka Stana zaista i zaslužila, a na slavlje u Banju Luku došla je njena rodbina iz svih krajeva regije.

Proslavila 100. rođendan: Baka Stana i dalje hekla, čita i koristi mobitel
Baka Stana

Sve ratove je pregrmjela, nedaće prebrodila, a još je pokretna, razborita i marljiva.

– Dosta sam radila. I zemlju i kopala i orala. Sve sam radila što god sam mogla. Sada heklam i pletem i čitam novine. Ma mogu još, bole me ruke, ali mogu raditi – kazala je baka Stana za Elta televiziju. Stana je rodom iz Bosanske Krajine, kaže da je život nije mazio, a putevi su je na kraju doveli u Banju Luku.

Baka Stana rodila je desetoro djece. Tu su unuci i praunuci. Puna kuća. U oku joj suza radosnica. Priča o životu.

– Nekada je sve lako bilo. Nije mi bilo teško, bila sam mlada, pa sam pjevala i radila. A sada više ne. Radim samo ono što mogu. I sada se ponekad može zapjevati – kaže stogodišnjakinja.
Nije ovo mala stvar, kaže nastariji sin Slavko.

– Danas je poseban dan. Evo baka je tu, kažem joj: “Dobro si mašala, da Bog da poživjela još bar deset godina”, a kaže ona meni: “Nemoj toliko” – kroz smijeh će sin Slavko.

I unuka Ranka Galić kaže kako nije mala stvar doživjeti stoti rođendan. Priča kako je baka Stana puno toga u životu prošla.
– Moja baka živi ovdje kod mame na Laušu. Živjela je u Petrovcu, pa izbjegla u Derventu, pa iz Dervente u Kotorsko, pa je došla ovdje. Rat je bio. Baka je pokretna, hekla, čita, nije senilna, koristi mobilni telefon. Ma sve. Moja djeca su tu, pošto su na fakultetu pa žive ovdje i pomognu, ako nešto zatreba. Uglavnom, malo smo se danas okupili u većem broju, ipak je ovo veliki događaj – dodala je unuka Ranka Galić.

(Faktor.ba)