Ministar Ramić svečano otvorio nove kilometre puta

0
Ministar Ramić svečano otvorio nove kilometre puta
Ministar Ramić u Prnjavoru

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić boravio je danas u posjeti općini Prnjavor, gdje se susreo sa predstavnicima lokalne vlasti i bošnjačke povratničke zajednice u Prnjavoru.

Ministar Ramić svečano otvorio nove kilometre puta
Ministar Ramić u Prnjavoru

Ministar Ramić je održao sastanak sa općinskim načelnikom Darkom Tomašem u prostorijama općinske uprave, na kojem su razgovarali u mogućnostima saradnje na projektima u ovoj općini u korist povratnika.
Prilikom posjete ministar je otvorio i dionicu lokalnog puta, koji spaja povratničko naselje Galjipovci sa naseljem Lišnja. Riječ je o projektu koji je realiziran zajedničkim učešćem Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, općinskih vlasti kao i samih mještana.

-Ovdje u Galjipovcima imamo oko 200 domaćinstava bošnjačkih povratnika. Jačanje putnih veza je od najveće važnosti, jer kada imate povratnička sela, koja su odsječena onda to utječe na sve ostale segmente – kako nabaviti namirnice ili platiti račune, kako da djeca idu u školu, kako stići do zdravstvene ustanove za starije i oboljele, itd. Naš cilj je da komunikacijski povezujemo povratničke zajednice i integrišemo ih sa urbanim centrima prema kojima gravitiraju. Živimo u vremenu u kojem je komunikacija temelj svega, pa i održivosti povratka – kazao je ministar Ramić.
Dodao je da je “značajno i što u ovakvim projektima učestvuju sami povratnici, jer tim ulaganjem pokazuju opredijeljnost da ostanu živjeti na tom području”.

-Svi građani opštine Prnjavor, među njima i oni iz povratničkih sredina, imaju pravo na podršku svoje opštine na ovakvim projektima. Put koji danas otvaramo je zajedničko dobro, a predstavlja i pozitivan primjer saradnje institucija uz akciju samih mještana. Ovakve stvari svakako doprinose boljim međunacionalnim odnosima i ugodnijem ambijentu za svakidašnji život – kazao je načelnik Darko Tomaš povodom otvaranja puta.

(Faktor.ba)