HOROR U ŠKOLI Zatvorili đaka u toalet i URINIRALI po njemu, devojčicu pretukle starije učenice

0
HOROR U ŠKOLI Zatvorili đaka u toalet i URINIRALI po njemu, devojčicu pretukle starije učenice

U osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, ali i cijeloj regiji sve je više vršnjačkog nasilja i brutalnog iživljavanja nad nejakim učenicima, koja ne budu prijavljena policiji pod izgovorom da se ne radi o krivičnim delima, saznaje „EuroBlic“.

HOROR U ŠKOLI Zatvorili đaka u toalet i URINIRALI po njemu, devojčicu pretukle starije učenice
FOTO: Ilustracija

U dva odvojena incidenta koja su se nedavno dogodila u jednoj banjalučkoj osnovnoj školi, grupa starijih učenika i učenica, napala je dečaka i devojčicu iz nižih razreda i iživljavali se nad njima na najmonstruozniji način.

Roditelj čiji identitet je poznat redakciji „EuroBlica“ izjavio je da je ostao šokiran kada je na nedavnom hitnom roditeljskom sastanku u školi, učiteljica saopštila da su deca iz nižih razreda sve češće na meti starijih đaka

– Skrenuli su nam pažnju da pripazimo na svoju decu, ali mesta na kojem su dečak i devojčica napadnuti uopšte nije izvan škole, već u objektu, odnosno u školskom toaletu- istakao je ogorčeni roditelj.
U prvom napadu dečaka iz nižih razreda stariji đaci su zatvorili u školski toalet i urinirali po njemu, a u drugom slučaju su starije učenice, takođe u toaletu napale i istukle devojčicu iz nižih razreda.

Dok stručnjaci apeluju da se ovakve stvari nipošto ne smeju zataškavati iz policije navode da su u protekle dve godine prijavljena samo četiri slučaja vršnjačkog nasilja sa elementima krivičnog dela, odnosno gde su nastupile telesne povrede kod učenika.

Ono što je najgore u većini slučajeva koji se dešavaju u školama jeste da se slučajevi nasilja u kojima nema fizičkih povreda na sve načine pokušavaju zataškati.

– Otac čiji je sin bio meta napada izjavio je da je ostao šokiran kada mu je otac nasilnog dečaka odgovorio kako on ne može ništa da učini kako bi njegovo dete promenilo svoje ponašanje – izjavio je sagovornik „EuroBlica“.
Ono čega se svi roditelji pribojavaju jeste da će trenutni odnos nadležnih koji idu linijom manjeg otpora i ovakve slučajeve zataškavaju, kulminirati nečim mnogo gorim.

HOROR U ŠKOLI Zatvorili đaka u toalet i URINIRALI po njemu, devojčicu pretukle starije učenice

– Nadležni u školi odlično znaju da se radi o đacima kojima nije prvi put da zlostavljaju mlađu decu i sa pravom se postavlja pitanje da li se ide linijom manjeg otpora kako škola ne bi bila pod određenim pritiskom javnosti- izjavio je roditelj čiji je identitet poznat redakciji.

„EuroBlicu“ je u Policijskoj upravi Banjaluka potvrđeno da slučajevi napada na dečaka i devojčicu iz banjalučke osnovne škole do danas nisu prijavljeni policiji.
Marija Markanović, portparol PU Banjaluka, izjavila je juče da su od januara ove godine prijavljena samo dva slučaja vršnjačkog nasilja sa elementima krivičnog dela.
– U oba slučaja žrtve su dečaci. U jednom slučaju žrtva je zadobila teške telesne povrede, a u drugom lakše- navela je portparola PU Banjaluka.

Prema podacima nevladinih organizacija BiH ima najgoru statistiku kada je u pitanju vršnjačko nasilje. Prema ovim podacima svaki treći učenik u osnovnim u srednjim školama žrtva je psihičkog, fizičkog ili seksualnog nasilja. U istraživanju Udruženja za razvoj društva „Kap“ pokazalo je da je od 7.000 anketarinih đaka, čak 2.340 bilo na meti nekog od pomenutih oblika nasilja. Tek 700 njih se odvažilo da to prizna roditeljima, dok je samo 66 slučajeva prijavljeno nadležnim organima, odnosno centrima za socijalni rad i roditeljima.

(Blic.rs)