Javna tribina o značaju transplantacije u Zvorniku

0
Javna tribina o značaju transplantacije
Zvorničko hrabro srce Danijela Ivanović

Po prvi put danas je u Zvorniku održana Javna tribina o značaju transplantacije i značaju potpisivanja donorskih kartica.

Javna tribina o značaju transplantacije
Zvorničko hrabro srce Danijela Ivanović

 

Organizator tribinne, predsjednica Udruženja za transplantirana i lica koja čekaju transplantaciju organa „NADA“   Danijela Ivanović je istakla da  se na ovaj način želi skrenuti pažnja   javnosti na  probleme ovih bolesnika,  jer su, kako je rekla, od države nemaju nikakvu podšku osim izdvajanja od  30 % za troškove transplatacije u  drugoj zemlji  što je  veoma malo, pojasnila je ona  .
22 12 2017 Druga slika Trinbina

“ Mi u sljedećoj godini imamo namjeru da tribine ovog tipa  organizujemo  u cijeloj Republici Srpskoj i na kraju ako vidimo da i dalje u Republici Srpskoj  nemaju sluha za nas, mi ćemo morati pribjeći radikalnijim mjerama” rekla je Ivanovićeva. Takođe sledeće godine uputićemo Vlasi Republike Srpske zahtjev za formiranje Donorske mreže u Srpskoj , a ako je to nemoguće onda formiranje Koordinacionog tijela sa FBiH, jer oni već imaju donorsku mrežu i usvojen je zakon o pretpostavljenom pristanku što će omogućiti veći broj transplantacija rekla je Ivanović.

22 12 2017 Treca Tribina Tomislav Zuljevic

Tokom trajanja tribine organizovano je i potpisivanje donorske kartice, što je, kako je Ivanovićeva rekla, takođe po prvi put organizovano u Republici Srpskoj. Ivanovićeva je naglasila da donorske kartice imaju informativni značaj i nisu upisane u registre, ali su bitne jer iniciraju ljude da u svojim porodicama govore o ovoj temi i o tome da žele da doniraju organe. Predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH Tomislav Žuljević je rekao da je Udruženje na čijem je čelu svojim radom uspjelo da izdejstvuje izmjene zakona u Federaciji, te je izrazio nadu da će udruženje „Nada“ uticati da se stanje u oblasti transplantacije organa popravi i u Republici Srpskoj.

On je rekao da je stanje u FBiH po ovom pitanju daleko bolje nego u Republici Srpskoj. U  2015 godini  u BiH je prema Žuljeviću, obavljeno je 28 transplantacija, dok je ove godine taj broj manji. On je istakao nadu da će novi zakon situaciju učiniti znatno boljom I da će se povećati broj donora bez kojih nema transplantacija organa Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik  Zvornika Zoran Stevanović je

poručio da će i ubuduće pružati punu podršku radu Udruženja, te je najavio da će i sam potpisati donorsku karticu.

22 12 2017 Tribina GRADONACELNIK

“ Tu smo sa vama, uz vas, jer koji god život da produžimo,

spasemo, ili učinimo kvalitetnijim, svima nam to znači puno, a najviše ljudima kojima na taj način pomažemo i njihovim porodicama , naglasio je Stevanović.   Na tribini je o dijagnostikovanju moždane smrti i procesu i značaju transplantacije govorila dr Nermina Rizvanović iz Kantonalne bolnica Zenica.

 

 

(Radioosvit)