Milići: obuka za rad na računarima za socijalno marginalizovane kategorije stanovništva

0
Milići: obuka za rad na računarima za socijalno marginalizovane kategorije stanovništva

Komisija za socijalnu zaštitu i inkluziju opštine Milići sprovela je projekat: „Podrška zapošljavanju i samozapošljavanju marginalizovanih grupa“.

Milići: obuka za rad na računarima za socijalno marginalizovane kategorije stanovništva

Ovo je sprovedeno kao dio Projekta razvoja i saradnje u Regiji Birac koji finansira Vlada Kraljevine Holandije a u okviru kojeg UNICEF podrzava lokalne zajednice Bratunac, Milici, Srebrenica, Vlasenica i grad Zvornik u unapredjenju sistema socijalne zastite i inkluzije. U sklopu projekta za marginalizovane  kategorije stanovništva organizovana je obuka za rad na računarima. Ljubo Milašević iz Milića, nakon što je uspješno završio obuku, nada se da će u 2018. godini doći do posla. Tridesetsedmogodišnji Ljubo od rođenja boluje od cerebralne paralize i, iako želi da radi, do sada nije imao posao. Obuka za rad na računarima će mu omogućiti da lakše dođe do zaposlenja.
„Imali smo četiri faze obuke: Windows, Word, Excel i internet.  Po završetku ove obuke se nadam zaposlenju, jer dugi niz godina osobe sa invaliditetom su na marginama društva. Ne ukazuje nam se prilika kao ostalim ljudima da dođemo do zaposlenja i da tako budime korisni sebi i našem društvu“, govori ovaj mladić.

Razgovor sa Ljubom na sagovornike uvijek ostavlja jak utisak, jer je Ljubo, po prirodi, optimista i borac. On kaže da je vedar duh ključ uspjeha.

„Pozitivac sam i imam vedar duh, to me vodi kroz život i daje mi dodatnu snagu da ‘guram’ naprijed svakim danom. To je formula za uspjeh“, pojašnjava nam Ljubo.

Da li je život lagodan ili je težak, zavisi od toga kako ga sami doživljavamo.

„Nikome život danas nije potaman. Ni bogatašima nije sve kako treba. Pozitiva i vedar duh, uz dobro okruženje oko sebe – to je to. Samo naprijed i nema predaje“, kategoričan je Milašević.

Oni koji su u svakodnevnom kontaktu sa Ljubom, kažu da od njega mogu mnogo naučiti – tvrdi Slađana Brajović, novinarka koja je Ljubu podučavala tajnama radio novinarstva i voditeljskog posla.

„Ljubo, nekako, pozitivno gleda na život. Pun je pozitivne energije i, zaista, od njega nikada niste mogli čuti neku negativnu misao ili primjetiti neko negativno ponašanje, facijalni izraz“, govori Slađana o Ljubi, sa osmijehom na licu.

Ljubo i njegova sestra MarinaPorodica Ljubi pruža mnogo podrške kroz život, ali i Ljubo uzvraća istom mjerom.

„Mislim da ne postoji ni jedan taman trenutak u njegovom životu. Ne mogu reći da je nekada bio negativan, pasivan ili da je padao u depresije. Naprotiv. Ne gledam ovo subjektivno i ne govorim kao ljubina sestra. Ljubo je, zaista, osoba kojoj se ja divim na tolikoj strpljivosti, na tolikoj dozi pozitivne energije. On, jednostavno, uvijek pozitivno gleda na stvari.  Za sve ima opravdanje – jednostavno je takav“, govori o svom bratu Marina Erić, Ljubina sestra.

Stručnjaci kažu da je, pošto živimo u XXI vijeku, krajnje vrijeme da se stigme i stereotipi prevaziđu i da svima treba biti pružena jednaka šansa.

„Drugačiji ljudi imaju mnogo različitih kvaliteta, što je potrebno. Po meni, ako smo unificirani, ne možemo mnogo napraviti, zato što smo svi isti. Kad smo različiti može se postići mnogo više. XXI je vijek. To je vijek koji bi morao biti vijek tolerancije, razumijevanja – svega onoga što, nažalost, možda i nemamo. Nadam se da ćemo, krenuviši od sebe, od naše bliže okoline i društva, na kraju i čovječanstva, u neko dogledno vrijeme shvatiti da moramo gledati i očima drugih ljudi“, rekao nam je Vladan Trivković, predsjednik Komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju opštine Milići.

Obuka za rad na računarima je dio Projekta razvoja i saradnje u Regiji Birač koji finansira Vlada Kraljevine Holandije a u okviru kojeg UNICEF podržva lokalne zajednice Bratunac, Milići, Srebrenica, Vlasenica i grad Zvornik u unapređenju sistema socijalne zaštite i inkluzije.

(UPS media)