Podignuta optužnica za ratni zločin ubistvo četiri civila u Karakaju 1992.godine

0
SIPA uhapsila troje zbog krijumčarenja migranata
FOTO: Ilustracija

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za ratni zločin u Zvorniku, prenosi Anadolu Agency (AA).

Podignuta optužnica za ratni zločin u Zvorniku, ubistvo četiri civila u Karakaju 1992.godine
FOTO: Ilustracija

Optužnica se odnosi na ubistvo četiri osobe bošnjačke nacionalnosti 1992. godine. Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Dalibora Maksimovića, zv. “Dačo“, rođenog 1972. godine u Vlasenici.

Iz Tužilaštva BiH navode da se optuženi tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik vojne jedinice TO Milići, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.
U optužnici se navodi, da je optuženi, u mjestu Karakaj kod Zvornika, u objektu “Standard“ naoružan automatskim oružjem, osobno i izravno, pucajući iz vatrenog oružja, ubio četiri civila bošnjačke nacionalnosti.

“Tijela ubijenih civila bošnjačke nacionalnosti, pronađena su u masovnoj grobnici Kazanbašča, kod Zvornika, 2003. godine, te su nakon toga ekshumirana i identificirana”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Uz optužnicu se predlaže pozivanje 23 svjedoka i jednog stručnog vještaka, kojima će uz oko 50 dokaznih materijala, tužiteljstvo dokazivati krivnju optuženog. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

(Fokus.ba)