Zvornik ima najveći spoljnotrgovinski suficit u RS-u

0
Da li

Bosna i Hercegovina, a samim time i Republika Srpska bilježi deficit u robnoj razmjeni sa inostranstvom. Međutim, mnogo lokalnih zajednica ostvaruje pozitivne rezultate.

Zvornik ima najveći spoljnotrgovinski suficit

Zanimljivo je da je Zvornik uspješniji u tom pogledu, nego Banjaluka kao administrativni centar Republike Srpske.

Pored enormne zaduženosti, Republika Srpska se ne može pohvaliti ni dobrom robnom razmjenom. Milijardu i po maraka. Toliki je spoljnotrgovinski deficit Republike Srpske na godišnjem nivou.

Srpska je prošle godine izvezla robu vrijednu preko dvije i po milijarde, dok je uvoz bio gotovo četiri i po milijarde maraka.

Od 63 lokalne zajednice u Srpskoj, u 28 je prošle godine vrijednost izvezene robe premašila uvezenu.
Najuspješnija lokalna zajednica u ovom pogledu je Zvornik, čiji je spoljnotrgovinski suficit daleko najveći i jedini veći od 100 miliona KM od svih gradova u Srpskoj i iznosi 120,45 miliona KM.

Indikativno je to da u odnosu na Kotor Varoš, Derventu, Stanare ili Šipovo, najveći grad Republike Srpske, Banjaluka bilježi deficit koji je najizraženiji u cjeloj Republici Srpskoj. Prošle godine uvoz je premašio izvoz za preko milijardu maraka.

Ekonomisti podsjećaju da država ne pomaže izvoznike sistemski.

Više smo kupili nego prodali. Republika Srpska u prvom kvartalu ove godine je najviše prodala Italiji, Hrvatskoj i Srbiji. Najviše je uvezla iz Srbije i Njemačke.

Suficit u Zvorniku zabilježen je najviše zahvaljujući Alumini, tvornici glinice. Nažalost društvena odgovornost ove kompanije koja je u državnom vlasništvu posljednjih godina nije za pohvale.

Alumina malo ili nimalo ne finansira sportske kolektive grada Zvornik. Cijela finansijska pomoć Alumine u prvom dijelu sezone ove godine iznosila je deset hiljada KM za najstariji sportski kolektiv FK Drina Zvornik. Taj podatak je poznat i jako je zabrinjavajući, ukoliko uzmemo u obzir da se u medijima i svim javnim istupima naglašava kako su ovo najbolji dani ikada u tvornici glinice u Zvorniku.

Tvornica glinice proizvodi kvalitetne proizvode i u tom procesu zagađuje vazduh, zemljište i vode na teritoriji Zvornika (brana crvenog mulja u mjestu Đulići), pa je logično očekivati da dio svoje dobiti, kojom se hvale politički prvaci, usmjeri za opšte dobro kao što su sport, kultura i druge potrebe Zvornika i Zvorničana.

Pogledajte prilog RTV BN:

(Zvornikdanas-rtvbn-zvornicki.ba)