Usvojen najveći budžet grada Zvornik u posljednjih 25 godina

0
Održana 14. redovna sjednica Skupštine grada, odvoz smeća moraju plaćati svi
Prvi čovjek grada

Budžet grada Zvornik za 2018. godinu u iznosu od 26.450.000 KM usvojen je na 12. redovnoj i poslednjoj ovogodišnjoj sjednici Skupštine grada Zvornik.

Usvojen najveći budžet grada Zvornik u posljednjih 25 godina

Prema riječima Srđana Despića, v.d. načelnika Odjeljenja za finansije u proteklom periodu ispoštovana je procedura predlaganja i planiranja budžeta, održane su javne rasprave.

„Mi smo za ovaj budžet prije svega dobili saglasnost Ministarstva finansija u Vladi Republike Srpske. Od njih smo dobili i određene preporuke koje smo svakako uvrstili u naš budžet. U Nacrtu koji je usvojen na prošloj sjednici bio je iznos od 22.100.000 KM i sa planiranim kreditnim zaduženjima dobili smo iznos budžeta od 26.450.000 KM“, rekao je načelnik finansija Despić.

Usvojen najveći budžet grada Zvornik u posljednjih 25 godina
Despić, Pisić, Cvijetinović

Budžetska stavka koja se odnosi na sport i podršku sportskim klubovima Zvornik povećana je za skoro 40% u odnosu na prethodnu godinu. Prema riječima Despića, gradska uprava je ovim povećanjem omogućila klubovima Zvornika ravnopravniju borbu za ulazak u Premijer ligu BiH. Sada je na sportskim klubovima da urade ono što je do njih. Rekao je Despić.
Na dnevnom redu predloženo je bilo 12 tačaka, dok je Razmatranje Prijedloga Odluke o komunalnoj naknadi skinuto sa dnevnog reda.

Odbornici Skupštine grada razmatrali su Procjenu ugroženosti od elementarne nepogode i druge nesreće. Rajko Jurošević šef Civilne zaštite Zvornik upoznao je prisutne da su izrađeni planovi evakuacije u slučaju prirodnih nesreća, pa i u slučaju pucanja brane crvenog mulja.

Usvojen najveći budžet grada Zvornik u posljednjih 25 godina
Rajko Jurošević

Uskoro bi građani Zvornika iz Sapanjske doline mogli biti učesnici i vježbe spasavanja u kojoj bi se simuliralo pucanje brane. Jurošević je naglasio da je skoro nemoguće da brana u Đulićima “pukne”, izuzev u velikom zemljotresu jačine koja se nikada nije ni približno zabilježila na ovim prostorima.
Informaciju o stanju popisa i upisa imovine grada Zvornika, te Prijedlog Odluke o utvrđivanju poreske stope za oporezivanje nepokretnosti na području grada Zvornika za 2018. godinu. Ovom Odlukom predviđeno je da poreska stopa za oporezivanje nepokretnosti bude u visini od 0,14 %.

Plan rada Skupštine grada Zvornik za 2018. godinu razmatran je na današnjoj sjednici, kao i imenovanje sekretara Skupštine grada, Zorana Đukanovića.

„Naše sjednice su u ovoj godini bile veoma efikasne i trudili smo se da temeljnom pripremom skratimo vrijeme provedeno u nepotrebnim raspravama već da konstruktivnim kritikama i dijalogom dođemo do najboljih rješenja. Svjesni smo da od našeg zalaganja i međusobne saradnje zavisi kvalitet odluka i zadovoljstvo građana. Oni su birali parlament i dali mu povjerenje, a na nama je da to i opravdamo“ , istakao je sekretar Đukanović. Prema njegovim riječima u narednoj godini Skupština grada Zvornika planira da ima mjesečno po jednu redovnu sjednicu i da nastavi istim tempom u ispunjavanju svakodnevnih zadataka.

Usvojen najveći budžet grada Zvornik u posljednjih 25 godina
Bojan Ivanović

Bojan Ivanović, zamjenik gradonačelnika Zvornika zahvalio se odbornicima na dosadašnjem radu: „Nadam se da ćemo i u narednoj godini imati ovako visok stepen koordinacije i dobre i kvalitetne saradnje. Naš zajednički cilj, Gradske uprave i Skupštine grada jeste da su nam usluge na najvišem nivou i da imamo zadovoljne građane. Srećna vam Nova 2018. godina i predstojeći praznici.“