Alumina i RMU “Banovići” potpisali ugovor vrijedan 29 miliona KM

0
Alumina i RMU
Potpisnici 29 miliona teškog ugovora

Predstavnici kompanije Alumina iz Zvornika i Rudnika mrkog uglja “Banovići” potpisali su danas ugovor o poslovnoj saradnji za 2018. godinu vrijedan blizu 29 miliona KM.

 Alumina i RMU "Banovići" potpisali ugovor vrijedan 29 miliona KM
Potpisnici 29 miliona teškog ugovora

Prema ugovoru, Rudnik “Banovići” će tokom sljedeće godine isporučiti oko 200.000 tona uglja za potrebe rada Alumine, što je za oko 30 posto više u odnosu na isporuku u 2017. godini.

Predsjednik Upravnog odbora Alumine Milorad Motika, koji je potpisao ugovor o saradnji sa direktorom Rudnika mrkog uglja “Banovići” Muneverom Čergićem, istakao je da je zvornička kompanija potpisala značajan ugovor jer se njime osiguravaju potrebne količine uglja za rad energetskih postrojenja.

On je naveo da Alumini mnogo znači saradnja sa Rudnikom “Banovići”, jer je zvorničkoj kompaniji potrebno stabilno snabdijevanje ugljem, kao značajnim resursom u proizvodnom procesu, kako bi se, realizirali planovi i poslovni ciljevi koje ova kompanija ima u 2018. godini.
“Potpuno smo zadovoljni dosadašnjom saradnjom sa Rudnikom mrkog uglja ‘Banovići’. Veoma nam je bitno da na vrijeme i po povoljnim cijenama imamo snabdijevanje ugljem čiji je naša fabrika veliki potrošač”, istakao je Motika, navodeći da fabrika u svom procesu rada koristi dva kotla na čvrsto gorivo-ugalj.

Čergić je rekao da je Alumina veoma bitan potrošač za Rudnik “Banovići”, i poslije Elektroprivrede BiH, najveći kupac, te naglasio da je potpisivanje ovog ugovora veoma bitno za cijelu BiH, jer se radi o domaćim resursima.
Dodao je da RMU “Banovići” planiraju da u 2018. godinu proizvedu oko 1,75 miliona tona uglja, od čega će 12 do 13 posto ukupne godišnje proizvodnje biti namijenjeno za potrebe zvorničke Alumine.

(zvornicki.ba)