Popularni dodatak za Google Chrome iskorištava svoje korisnike

0
Ideje u borbi protiv online govora mržnje
FOTO: Ilustracija

Rudarenje kriptovaluta postalo je veoma privlačan posao, pa su neki odlučili da za to, umjesto svojih, iskoriste tuđe računare.

Popularni dodatak za Google Chrome iskorištava svoje korisnike
FOTO: Ilustracija

Cryptojacking ili “tajno rudarenje” postaje sve češća praksa ne samo hakera nego i internet stranica koje na taj način žele da zarade koji dolar više.

Stručnjaci za računarsku sigurnost ističu da se “cryptojackeri” sve češće nalaze i u veoma korištenim aplikacijama za pametne telefone i ekstenzijama za internet pregledače.
Tako su otkrili da ekstenzija za Google Chrome – Archive Poster, koja korisnicima Tumblra olakšava objavljivanje na toj mreži, u sebi skriva program za tajno rudarenje virtuelne valute monero.

Više od 100 hiljada ljudi instaliralo je Archive Poster, a iako su neki korisnici već upozoreni na tajno rudarenje, čini se da to većini korisnika ne smeta.

Naime, iako tajno rudarenje ne nanosi štetu računaru ili korisniku, ono značajno usporava kompjuter pošto koristi snagu njegovog procesora. A svi znamo koliko nas nervira kada moramo da čekamo da se otvori neki program ili učita neka internet stranica.
Inače program Coinhive, koji se najčešće koristi za tajno rudarenje, može besplatno da se preuzme sa interneta i nije nelegalan. Ali stranice koje ga koriste, da bi zaradile od posjetilaca, a o tome ih ne obavještavaju, nisu baš na najboljem glasu.

Izvor: B92.net