Najpopularnija pjevačica Jugoslavije izemđu dva rata karijeru započela u Zvorniku

0
Najpopularnija pjevačica Jugoslavije izemđu dva rata karijeru započela u Zvorniku
Sofka na početku karijere

Lako je danas postati muzička zvezda, ali malo ko zna da je prva estradna zvezda u Kraljevini Jugoslaviji bila Sofka Nikolić.

Najpopularnija pjevačica Jugoslavije izemđu dva rata karijeru započela u Zvorniku
Sofka na početku kariejre

Najpopularnija pevačica narodne muzike između dva svetska rata slavu je stekla čarobnim glasom i pesmama, ali i lepotom.

Kafane, restorani i hoteli u kojima je Sofka pevala sa orekstrom svog supruga Paje Nikolića bili su prepuni. Svi su želeli da čuju i vide čuvenu pevačicu, koja je u svakom pogledu bila ispred svog vremena! Evo kako je to zvučalo:

– Bilo je popularnih pevačica i pre Prvog i Drugog svetskog rata, ali niko nije stekao slavu kao Sofka – kaže Saša Spasojević za Novosti, koji priprema biografiju o slavnoj pevačici “Sofka dert i suze kraljice narodne muzike” i već 15 godinama beleži njen život i izučava našu predratnu muziku.

Foto: Youtube / screenshot

Foto: Youtube / youtube

– Za 40 pesama dobila je 40.000 dinara, i to su bile ogromne pare – priča Spasojević.
Dolazili su muzikolozi i novinari iz Rusije, Amerike i Holandije kako bi slušali Sofku i pisali o njoj. Cena njenih angažmana nije bila mala, bila je plaćena kao vrhunski operski pevači, čak i više. Ljudi su je kitili novčanicama na nastupima. Imala je ponudu iz Nemačke da snimi film. Često je pobeđivala na takmičenjima u sevdalinkama, kao i u kafanskim dvobojima sa tada najboljim pevačicama. Posle koncerta u Novom Sadu 1933, kod poznatog gostioničara Maneta Bubnja, tadašnja štampa je zabeležila:

– Unela je zavist i nemir čak i kod mnogih gostioničara. Niko ne može da oprosti Sofki i njenoj pesmi, jer svi gosti idu tamo gde ona peva.
(Blic.rs)