Presude iz 2017: Ovo su žene osuđene za brutalna ubistva muškaraca u RS-u

0
Presude iz 2017: Ovo su žene osuđene za brutalna ubistva muškaraca u RS-u
DOm i mjesto zločina zvorničkog monstruma

Republiku Srpsku prošle godine potreslo je nekoliko slučajeva monstruznih ubistava muškaraca koje su počinile žene, njihove dotadašnje supruge ili djevojke. Ubistva su počinjena na najbrutalnije načine, a partnerke su svojim doskorašnjim supružnicima ili ljubavnicima, život oduzimale sjekirom, nožem ili ih davile golim rukama.

Presude iz 2017: Ovo su žene osuđene za brutalna ubistva muškaraca u RS-u
DOm i mjesto zločina zvorničkog monstruma

Psiholozi objašnjavaju da žene kao počinioci ovakvih teških djela, najčešće reaguju impulsivno onda kada se osjećaju ugroženo, kao i da žrtvu uglavnom napadaju dok je u izrazito nepovoljnoj poziciji, kao što je trenutak ležanja, spavanja i slično. Kao motiv ovakve vrste rodno zasnovanog nasilja ili ubistava, najčešće se ističe ljubomora, ali primjeri koji su prošle godine potresli RS, pokazuju najrazličitije motive.

Na samom kraju prošle godine, sredinom decembra, Okružni sud u Banjoj Luci izrekao je šestogodišnju zatvorsku kaznu Bjelici Bijelić (66) jer je u aprilu 2017. godine, nakon petogodišnjeg porodičnog nasilja, ubila supruga Dušana Bijelića (85).
Optužnica je teretila Bjelicu da je na podmukao način počinila porodično nasilje, koje je u konačnici imalo smrtan ishod. Ona je zlostavljala supruga od 2012. godine, često je bila pijana, govorila mu pogrdne riječi, vrijeđala ga, psovala, udarala motkama, a u njihovoj kući intervenisala je i policija.

Presude iz 2017: Ovo su žene osuđene za brutalna ubistva muškaraca u RS-u
Kristina je nožem usmrtila muža i mrtvog ga dva dana držala u stanu

Kobnog dana u jutarnjim satima, u njihovoj porodičnoj kući u ulici Vida Nježića u Banjoj Luci, udarala ga je šakom u glavu, zatim ga rukama obuhvatila i stezala oko vrata, te mu težinom svoga tijela pritisla grudni koš, usljed čega je on preminuo.

Bjelica je trenutno u Kazneno-popravnom zavodu Tunjice u Banjoj Luci gdje dijeli zatvorsku ćeliju sa Kristinom Jovković (32) koju je Vrhovni sud RS u oktobru prošle godine pravosnažno osudio na 14 godina zatvora za ubistvo bivšeg partnera Aleksandra Mujčinovića Akija (44).

– Kristina šiša Bjelicu i pravi joj frizuru. Dobro se slažu. Bjelica nema djece, pa Kristini daje svoju penziju kad stigne, od čega joj ova uzme cigarete ili neke druge potrepštine – ispričao nam je izvor iz KPZ Tunjice.

Ubistvo Mujčinovića dogodilo se u novembru 2016. godine u u njegovoj kući u Solunskoj 73 u Banjoj Luci. Prema presudi Jovković ga je 11 puta izbola kuhinjskim nožem, tijelo potom prenijela u drugu sobu, a tek nakon dva dana o svemu obavijestila policiju.

Sredinom decembra prošle godine još jednoj ženi-ubici izrečena je dugogodišnja pravosnažna robija. Vrhovni sud RS potvrdio je presudu Radi Todorović (45) na 15 godina zatvora zbog monstruoznog ubistva njenog ljubavnika Dragoljuba Vidovića (58) u avgustu 2014. godine. Istom presudom njen sin Mladen Todoroviću (27) osuđen je na šest i po godina zbog pomaganja u zločinu.

U presudi se navodi da je Vidović ubijen na svirep i krajnje podmukao način, te da su majka i sin pokušali da zataškaju zločin sakrivši njegovo tijelo na šljunkari na Pavlovića putu. Prema navodima iz optužnice, Rada je zločin detaljno isplanirala, a u skrivanju tijela pomogao joj je sin. Ona je Vidovića usmrtila nožem sa sječivom 35 centimetara, a ubola ga je u leđa i grudni koš. Vidović je na mjestu ostao mrtav usljed naglog iskrvavljenja, prvenstveno iz srčanog mišića.

Presude iz 2017: Ovo su žene osuđene za brutalna ubistva muškaraca u RS-u
Rada je u ubistvo ljubavnika umješala i svog sina

U novembru prošle godine sudski epilog, iako kroz prvostepenu presudu, dobilo je i horor-ubistvo iz Zvornika. Okružni sud u Bijeljini osudio je Milku Katanović (55) iz Zvornika na sedam i po godina zatvora, jer je 14. juna u prizemlju porodične kuće u Karakaju kod Zvornika sjekirom usmrtila supruga Vojislava Katanovića (59). Otežavajuće okolnosti bile su što je nakon ubistva odnijela tijelo muža na sprat nedovršene kuće te mu odsjekla ruke i noge. Ekstremitete je isitnila u komade, a trup i glavu stavila u torbu i kolicima odvezla u obližnji šumarak i zakopala. Najlonsku mušemu i ćebe s isjeckanim dijelovima ekstremiteta bacila je u kontejner.
U martu 2017. godine Okružni sud u Bijeljini osudio je Radojku Josić (72) na tri godine i šest mjeseci zatvora jer je cjepanicom ubila supruga Nikolu (70). Po dolasku policije starica je tvrdila da je njenog supruga usmrtila životinja, da bi kasnije priznala djelo. Na ubijenom su konstatovane povrede u predjelu glave i grudi, a smrt je nastupila usljed nagnječenja moždanog tkiva i krvarenja u lobanjskoj šupljini.

Izvor: Faktor