Na društvenim mrežama nije sve dozvoljeno: U kojim slučajevima intervenira policija u BiH?

0
Živiničanin napravio lažni profil na ime Adisa Husić i prevario brojne korisnike Facebooka

Fojnička policija privela je krajem prošle sedmice 21-godišnjeg mladića iz tog grada zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja, i to nakon što je na društvenoj mreži Facebook objavio fotografiju na kojoj drži automatsku pušku.

FOTO: ILUSTRACIJA

FOTO: ILUSTRACIJA

Kako je za Faktor kazao Hasan Hodžić, glasnogovornik MUP-a Srednjobosanskog kantona, ovakve prijave nisu neuobičajene i u posljednje vrijeme policija itekako postupa po njima.

U ovom konkretnom slučaju, neko od korisnika Facebooka vidio je fotografiju i policiji prijavio 21-godišnjeg Fojničanina S. Z. da pozira sa automatskim oružjem.

– Policija je odmah reagovala i mladić je pozvan u prostorije Policijske stanice u Fojnici, gdje je dobrovoljno predao automatsku pušku, okvir za nju i dva metka. O tome je obaviješten i tužilac, koji je ovo krivično djelo okvalifikovao kao nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija – kazao nam je Hodžić.

Anonimna prijava

Prema njegovim riječima, prijaviti se može svaka nezakonitost koja se vidi na društvenim mrežama, bilo lično u policijskoj stanici ili telefonom.

Facebookov vodič za lažne vijesti: Dijelite samo vijesti za koje znate da su vjerodostojne

– Građani često ne prijavljuju takve stvari zbog straha da će se saznati da su to oni uradili ili da će morati svjedočiti u tom slučaju. Međutim, ukoliko imaju takve informacije, oni to mogu potpuno anonimno prijaviti – naglasio je naš sagovornik.

Policija, između ostalog, postupa i po prijavama prijetećih poruka na društvenim mrežama, ali i komentara na njima ili web portalima, zbog kojih se neko može osjećati ugroženim.

Prema riječima Snežane Galić, glasnogovornice MUP-a Usnko-sanskog kantona, tu se najčešće radi o vrijeđanju i omalovažavanju, uglavnom javnih ličnosti i političara, kao i vlasnika web portala, ali i privatno.
– Kod nas se vrijeđanja, prijetnje i omalovažavanja, uglavnom baziraju na politička prepucavanja. U USK je to regulisano općinskim odlukama o javnom redu i miru i policija nerijetko postupa po takvim prijavama. Prije se to odnosilo samo na prijetnje putem SMS poruka ili maila, ali se sada proširilo i na društvene mreže, koje su u posljednje vrijeme najaktuelnije – kazala je Galić.

Prekršaj ili krivično djelo

Naša sagovornica pojašnjava da osoba koja je prijavljena, ukoliko se potvrde navodi prijave, odgovara prekršajno ili krivično. O tome se odlučuje ovisno od toga koliko su prijetnje bile “teške”.

– Prošle sedmice prijavljen je vlasnik jednog lokalnog web portala, ali je i on podnosio prijave protiv drugih osoba. U oba slučaja su pisani prekršajni nalozi. Nedavno smo imali jedno privođenje, te je osumnjičeni, nakon što je pušten na slobodu, na društvenim mrežama pisao o službenicima koji su ga privodili, te javno objavio njihove fotografije. Protiv njega je išao prekršaj, jer niko nema pravo nečije fotografije javno objavljivati bez pristanka druge strane – kazala je Galić.

Zanimljivo je i to da je policija iz USK prije nekoliko godina, upravo zbog snimka na YouTubeu pod nazivom “Born for action” i arsenala oružja koji je prikazan, provodila istragu protiv Nedžada Kličića, poznatijeg kao krajiški Rambo, koji je 2014. godine ubijen u Cazinu.

S druge strane, policija iz Hercegovačko-neretvasnkog kantona, nema mnogo posla iz ovog domena. Prema riječima Ljudevita Marića, glasnogovornika MUP-a HNK, sve prijave se svakako provjeravaju, ali među njima bude i onih lažnih.
– Desi se, naprimjer, da su mladić i djevojka bili u vezi, pa kad raskinu, ucjenjuju jedno drugo nekim spornim fotografijama. Toga ima najviše. Mi uvijek reagujemo, ali se nekad desi i da prijavljeni sazna za to pa izbriše profil i onda teško da možemo doći do njega – kazao nam je Marić.

Sporne fotografije

Njegov kolega iz MUP-a Tuzlanskog kantona, Izudin Šarić, kazao je da je na području ovog kantona prošle godine bilo 10-ak takvih prijava, međutim, samo zbog jedne je dalje išao izvještaj prema Tužilaštvu.

– Jedna žena je fotografisala privatni dokument druge osobe i te fotografije objavila na svom profilu. Ona je Tužilaštvu prijavljena zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti, te se na tom predmetu radi. Važno je napomenuti da svi oni koji postanu korisnici neke društvene mreže, pri registraciji pristaju na postavljene uvjete i ako nema elemenata krivičnog djela, za sve što im je sporno moraju se obratiti administratoru stranice – kazao je Šarić.

Lažni profili i “škakljive” fotografije na društvenim mrežama postali su skoro pa svakodnevnica, ali i oružje za ucjene. Prošle godine je na području Doboja otkriven nesvakidašnji slučaj, gdje su dvojica mladića lažnim profilom na Facebooku “namamili” profesora informatike u jednoj dobojskoj srednjoj školi da im pošalje svoje obnažene fotografije, te ga ucjenjivali kako će ih javno objaviti ukoliko im ne pošalje novac. Oni su od profesora uspjeli iznuditi 500 maraka, koje im je on u dva navrata uplatio na račun u jednoj sportskoj kladionici.

Bez istrage o prijetnjama smrću

Međutim, ne završavaju sve prijave policiji i tužilaštvu sa sretnim epilogom. Kako je Faktor ranije pisao, bivši načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković prijavio je nedavno prijetnje smrću koje je dobio putem društvenih mreža, ali je okružni tužilac iz Bijeljine donio odluku o neprovođenju istrage uz nevjerovatno obrazloženje.

– Pazi kad budeš u krivolovu da ne zaluta koji metak u tvom pravcu, obrezani vepre – napisao je Durakoviću korisnik Instagrama pod imenom “Pandaaa1990.”, što je on prijavio policiji.

Međutim, Okružno javno tužilaštvo Bijeljina 26. decembra 2017. donijelo je naredbu o nepokretanju istrage u vezi sa ovom prijetnjom. A objašnjenje koje su ponudili može se slobodno svrstati u rubriku “vjerovali ili ne”.

– Oštećeni navodi da je lovac, a ako je to tačno, to znači da u lov ide za vrijeme sezone lova, tj. da se ne bavi krivolovom, jer mu činjenica da je lovac ne daje za pravo da u lov može ići u vrijeme kada je lovostaj. Kako oštećeni ide u lov za vrijeme sezone lova, nema osnova da navedenu poruku smatra ozbiljnom prijetnjom po život i svoju bezbjednost ili bezbjednost svoje porodice – napisao je u obrazloženju naredbe o nepokretanju istrage okružni javni tužilac Nebojša Jovanović.

Izvor: Faktor