Najpijaniji vozač je iz Bijeljine, vozio sa 5,3 promila alkohola u krvi

0
Danas i sutra pojačana kontrola saobraćaja u Zvorniku, akcent na alkohol, droge i opijate
FOTO: Ilustracija

Najveća izmjerena koncentracija alkohola u krvi u RS u 2017. godini iznosila je čak nevjerovatnih 5,3 promila, a izmjerena je kod vozača u Bijeljini, dok je najveća evidentirana brzina kretanja u istom periodu 190 kilometara na sat, i to na magistralnom putu u općini Donji Žabar, potvrđeno je u MUP-u RS.

Najpijaniji vozač je iz Bijeljine, vozio sa 5,3 promila alkohola u krvi
FOTO: Ilustracija

– Najveća utvrđena koncentracija alkohola u krvi kod vozača vozila u novogodišnjoj noći iznosila je 2,6 promila, a izmjerena je u Banjoj Luci – istakli su za “Nezavisne” u MUP-u RS.

Nera Zivlak-Radulović, načelnica Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra RS i predsjednica Kluba liječenih alkoholičara Banja Luka, kazala je da bi kod prosječne osobe s ovolikom koncentracijom alkohola u krvi nastupila koma, a vjerovatno i smrt.

– Zasigurno se radi o pojedinačnom slučaju i o osobi koja ima povećanu toleranciju na alkohol, koja je u fazi detoksikomanskog pijenja alkohola – pojasnila je Zivlak-Radulović.

I Milija Radović, direktor Agencije za sigurnsot saobraćaja RS, kazao je da bi s tolikom količinom alkohola u krvi kod osoba sa manjom tolerancijom na alkohol nastupila koma, a možda i tragičan ishod.
– Prilikom takvog stanja nastaje potpuna nesposobnost za upravljanje vozilom, te da vozač nije isključen iz saobraćaja, sasvim je sigurno da bi brzo došlo da saobraćajne nesreće – istakao je Radović.

Prema Zakonu o sigurnosti saobraćaja u BiH za količinu alkohola u krvi preko 1,5 g/kg predviđena je novčana kazna u iznosu od 400 do 1.000 KM, a vozačka dozvola se oduzima na najmanje dva mjeseca.

U razvijenim zemljama kada zateknu vozača koji vozi 190, a ograničenje je 80 km/h, a nije pijan, upućuju ga na obavezno psihijatrijsko liječenje jer smatraju da je to osoba sklona samoubistvu, a liječenje se obavlja o trošku vozača.

Nadležni upozoravaju vozače da ne sjedaju za volan u pijanom stanju, te da svi poštuju sve znakove i uvjete na putu.

(Nezavisne)