Pijan usmrtio motociklistu: Graničnom policajcu 16 mjeseci zatvora

0
Pijan usmrtio motociklistu: Graničnom policajcu 16 mjeseci zatvora
Izricanje presude

Admir Čorbo, granični policajac koji je optužen da je u novembru 2015. godine upravljajući pijan automobilom “volvo” usmrtio motoristu Alena Šehovića, osuđen je u Općinskom sudu u Sarajevu na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 16 mjeseci.

Pijan usmrtio motociklistu: Graničnom policajcu 16 mjeseci zatvora
Izricanje presude

Za ugrožavanje javnog prometa Čorbo je osuđen na godinu i dva mjeseca, dok je za neukazivanje pomoći unesrećenom dobio tri mjeseca, što mu je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od godinu i četiri mjeseca.

Saobraćajna nesreća se dogodila u Reljevu, a Čorbo je nakon nesreće nastavio voziti, gurajući motocikl ispod svog vozila u dužini od oko 150 metara, i ne pogledavši da li je Šehović živ i da li mu može pomoći. Potom je pobjegao sa mjesta nesreće.

Tijelo motoriste je primijetila djevojka koja je slučajno prolazila cestom, a najprije je uočila tenisicu nastradalog, a potom i tijelo koje je bilo udaljeno nekoliko metara.

S obzirom na to da je Alen još bio živ pokušala mu je pomoći, ali je on preminuo prije dolaska Hitne pomoći.
Da je Čorbo izazvao nesreću i usmrtio motoristu, policija je otkrila po tablici, koja mu je spala sa automobila na mjestu nesreće.

Tin Begtašević, sudija koji je danas izrekao presudu, kazao je da su na strani Čorbe bile otežavajuće ali i olakšavajuće okolnosti.

– Jedna od otežavajućih okolnosti je činjenica da je optuženi policajac zbog čega bi morao biti posebno oprezan kao i da se nije zaustavio iako je unesrećeni u trenucima nakon udesa bio živ te mu je mogao pomoći. Kada su u pitanju olakšavajuće okolnosti uzeto je u obzir da optuženi do sada nije kažnjavan te da je otac dvoje maloljetne djece – kazao je sudija Begtašević.

Oštećeni u ovom slučaju su sa svojim imovinsko-pravnim zahtjevom upućeni na građansku parnicu.

Čorbo je današnjom presudom oslobođen plaćanja troškova postupka koji se vodio protiv njega obzirom da je suspendovan sa svog radnog mjesta iako je primao platu do okončanja suđenja.

Inače, Šehović je bio poznat po fotografiji Milomira Kovačevića Strašnog koji ga je fotografisao kao dječaka u ratnom Sarajevu. Na sebi je imao majicu s likom Mikija Mausa, a u ruci je držao pušku. Ova fotografija postala je jedan od najprepoznatljivijih simbola četverogodišnje opsade.

Izvor: Faktor