Uhapšeni lažni poštari koji su “prodavali” poštanske sandučiće

Poznati detalji iscenirane pljačke poštara u Tuzli
FOTO: Ilustracija

Petorica mladića iz Valjeva uhapšena su zbog sumnje da su varali Banjalučane, kojim su se predstavljali kao radnici pošte i telekoma te prodavali poštanske sandučiće za 20 do 30 maraka.

Uhapšeni lažni poštari koji su "prodavali" poštanske sandučiće
FOTO: Ilustracija

“Nezavisne” nezvanično saznaju da su u četvrtak i petak uhapšeni Petar Vasić (26), Darko Bebić (31), Stevan Milovanović (31), Nikola Leković (29) i Bojan Milinković (31).

Banjalučka policija tereti ih za prevaru, lažno predstavljanje te posebne slučajeve falsifikovanja isprave.

“Sumnjiče ih da su se od 15. decembra prošle do 11. januara ove godine u Banjaluci lažno predstavljali kao radnici pošte i telekoma i prodavali poštansku sandučad. Tokom kupoprodaje osumnjičeni su kupcima izdavali račune s pečatom preduzeća iz Brčkog, a za koje je utvrđeno da više ne posluje i ne bavi se tom djelatnošću”, rekli su iz policije.

“Nezavisnim” je potvrđeno da su policajci zaplijenili 18 poštanskih sandučića, ali i bjanko ovjerene priznanice, te druge predmete.
Nakon ispitivanja, uhapšeni državljani Srbije će biti predati Službi za poslove sa stranicima, Terenskom centru Banjaluka.

Prema informacijama portala Zvornicki.ba ista ili jako slična skupina je u 2017.godina u više ruralnih naselja Zvornika radila po istom receptu prodaje “obaveznih poštanskih sandučića” po cijeni od 20 KM. Kriminalna grupa primjećena je u naseljima Snagovo i Križevići.

Prema slobodnoj procjeni svjedoka, samo u ova dva naselja uspjeli su prodati skoro stotinu sandučića što je prihod od dvije hiljade konvertibilnih maraka u dva dana. Naš sagovornik iz mjesta Snagovo kod Zvornika otkrio nam je da nije nasjeo na podvalu “obaveznog sandučeta” jer su poštari govorili ekavicom.

Niko od Zvorničana ne govori takvom ekavicom kao što je taj poštar tog dana. Kada sam mu tražio legitimaciju zvorničke pošte, on se okrenuo i rekao da samo radi svoj posao i otišao dalje po selu. Obavjestili smo policiju o ovom događaju, ali su po običaju kasno izašli na teren kada se prevarantima izgubio svaki trag. Priča nam N.K. iz Snagova.

Koliko je Banjalučana kupilo sporne sandručiće, još se utvrđuje. Neki od njih već su za “Nezavisne” ispričali svoja neprijatna iskustva.

Tako nam je nekoliko Banjalučana potvrdilo da su ih lica koja su prodavala poštanske sandučiće po cijeni od 20 KM uvjeravala da su sandučići obavezni i da se takođe mogu kupiti u pošti po desetak KM višoj cijeni.

Neki od njih su kupili sandučiće, dok su drugi ocijenili da se radi o prevari i nisu nasjeli.

“Čovjek je prodavao sandučić, ali meni nije rekao za koga radi, mada nije imao nikakvu uniformu. Samo mi je rekao da su sandučići obavezni u svakoj kući i da ih prodaje po 20 KM”, ispričao nam je mještanin banjalučkog naselja Šargovac.

Iz “Pošta Srpske” u petak su podsjetili da su se krajem prošle godine obratili Policijskoj stanici Lazarevo dopisom, u kojem su ih obavijestili da se u Subotičkoj ulici te na rejonu prema deponiji prodaju poštanski sandučići.
“Poštonoša sa tog dostavnog rejona, kao i naši korisnici, ukazali su nam da nepoznata lica prodaju poštanske sandučiće, a pozivaju se da to rade u ime ‘Pošta Srpske'”, podsjećaju iz “Pošta Srpske”.

Obaveze

Prema Zakonu o poštanskim uslugama RS, u gradovima i naseljima, tokom gradnje poslovnih i stambenih objekata i objekata vlastitih stambenih zgrada, investitori su dužni da na ulazu u objekte ili dvorišta postave kućne sandučiće za uručenje pošiljki.

“Održavanje kućnih sandučića u ispravnom stanju obaveza je vlasnika objekta”, poručuju iz “Pošta Srpske”.

(Zvornicki.ba/nezavisne)