ON JE IZVUKAO “DAVLJENIKE” IZ DUNAVA “Devojka je bila prestravljena, nije mogla da dotakne dno, a ne zna da pliva”

ON JE IZVUKAO
Aleksandar Petronijević

Mornar Aleksandar Petronijević (24) izbavio je pre nekoliko dana iz hladnog i nemirnog Dunava Andrijanu J. (26) i Veljka B. (50) koji su kolima upali u reku na Adi Huji.

ON JE IZVUKAO "DAVLJENIKE" IZ DUNAVA "Devojka je bila prestravljena, nije mogla da dotakne dno, a ne zna da pliva"
Aleksandar Petronijević

Aleksandar je tog dana obavljao uobičajene poslove na brodu “Bonavia” gde je zaposlen već dve godine, a ni slutio nije šta će se dogoditi.

 – Tog dana bila je jaka košava, reka je bila poprilično nemirna, pa sam odlučio da privežem još jače brod kako se ne bi odvojio od obale. Kada sam izašao sasvim slučajno sam ugledao muškarca koji pokušava da se popne na čamac i čuo vapaje devojke koja je pokušavala svim silama da mu priđe. Prvih nekoliko sekundi sam kao ukopan stajao i nisam znao šta da radim, te sam ubrzo otrčao do njih kako bi im pomogao – ističe ovaj mladi mornar.

Aleksandar Petronijević dok je uvodio smrznutu devojku na brod

Aleksandar Petronijević dok je uvodio smrznutu devojku na brod

On ističe da je devojka već bila vezana kanapom oko grudi, ali nikako nije mogla da priđe obali.
– Muškarac koji je bio sa njom vezao ju je i povukao do čamaca za koji se i sam držao. Međutim, čamci su se bili već malo odmakli od obale zbog jakog vetra, a devojka nije mogla da dotakne dno. Pošto je bila neplivač prestravila se, jer nije u blizini bilo nikog ko bi im pomogao, a muškarac koji je bio sa njom morao je da je drži te nije mogao da gura čamac do obale… Kada sam došao, ona je drhtala od hladnoće, pomogao sam joj da izuje čizme i uveo u brod – priča Aleksandar.

Aleksandar sa Vladimirom na brodu

Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija Aleksandar sa Vladimirom na brodu

Odmah je pozvao Hitnu pomoć, a zatim oboma pomogao da se ugreju, dao im topao napitak i suvu odeću kako bi se presvukli.

– Ne gledam to kao na neki podvig, svako ko bi se našao u ovakvoj situaciji uradio bi istu stvar. Ipak kapetan i kolege iz firme “Agent plus” u kojoj radim su me pohvalili što mi je drago u svakom slučaju – ističe ovaj mornar.
Inače, Aleksandar je odmalena želeo da se bavi ovim poslom. Kako kaže, rad na brodu ga ispunjava, a svaka košava i nemirno more za njega je izazov.

– Iz Valjeva sam, a pohađao sam brodarsku školu u Beogradu. Još u drugoj godini srednje škole, profesor koji je tada takođe bio i kapetan jednog broda odveo me je da radim sa njim i tu sam bio dok nisam završio. Nekoliko godina kasnije zaposlio sam se u sadašnjoj firmi i tu sam i dalje. Odgovara mi ovaj posao i to je zanimanje kojim želim da se bavim do kraja života – kaže on.

(Blic.rs)