Uzgojili nevjerovatnih 740 kila droge: Četvorka iz akcije “Kod” uskoro na optuženičkoj klupi

0
Uzgojili nevjerovatnih 740 kila droge: Četvorka iz akcije

Općinski sud Lukavac potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Jovana Mirosavljevića (54) iz Pelagićeva, Amira Šiljkovića (46) i Alena Muharemovića (29) iz Lukavca, te Emira Turkušića (40) iz Gračanice zbog sumnje da su počinili produženo krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Uzgojili nevjerovatnih 740 kila droge: Četvorka iz akcije "Kod" uskoro na optuženičkoj klupi

Postupajući po nalogu Tužilaštva TK, te po naredbi Kantonalnog suda Tuzla, pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga MUP-a TK, u koordiniranim aktivnostima sa pripadnicima Sektora kriminalističke policije PU Bijeljina, obavili su u oktobru prošle godine pretrese na četiri lokacije u Lukavcu, Pelagićevu i Gračanici, kada je pronađeno više od 15 kilograma marihuane pripremljene za daljnju prodaju.

Također, u pretresu koji su pripadnici PU Bijeljina u saradnji sa MUP-om TK obavili 30. oktobra prošle godine u Pelagićevu, u objektima, vozilu i na parceli koje je koristio Mirosavljević, pronađeno je više od 700 osušenih stabljika marihuane i veći broj pakovanja ove droge u ukupnoj količini od oko 740 kilograma.
Optužnicom se Mirosavljeviću na teret stavlja da je u u periodu od maja do oktobra 2017. godine u Pelagićevu proizvodio veće količine opojne droge marihuana, te da ju je pakovao i prodavao većem broju osoba na području Tuzlanskog kantona i šire, između ostalih i optuženom Amiru Šiljkoviću.
Uzgojili nevjerovatnih 740 kila droge: Četvorka iz akcije "Kod" uskoro na optuženičkoj klupi

Njemu se na teret stavlja da je u više navrata od Mirosavljevića i drugih osoba nabavljao marihuanu, pakovao je i prodao većem broju osoba, a prilikom pretresa njegove porodične kuće u Lukavcu je pronađeno više pakovanja marihuane pripremljene za prodaju u ukupnoj količini od oko jedan kilogram.

Uzgojili nevjerovatnih 740 kila droge: Četvorka iz akcije "Kod" uskoro na optuženičkoj klupi

Emir Turkušić je optužen da je u istom periodu u Gračanici nabavljao, vagao, pakovao i većem broju osoba prodavao marihuanu, dok se Alenu Muharemoviću optužnicom na teret stavlja da je u Lukavcu nabavljao opojne droge marihuana i heroin, te da je drogu pakovao i prodavao većem broju osoba na području Tuzlanskog kantona.

Uzgojili nevjerovatnih 740 kila droge: Četvorka iz akcije "Kod" uskoro na optuženičkoj klupi
– Postupajući tužilac je Općinskom sudu Lukavac predoložio da se optuženima, nakon potvrđivanja optužnice, produži mjera pritvora. U saradnji sa Tužilaštvom, višemjesečnu istragu u otkrivanju i dokumentovanju ovih krivičnih djela su provodili istražitelji Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga MUP-a TK, uz podršku prilikom pretresa koju su pružili pripadnici Sektora kriminalističke policije PU Bijeljina – kazao je portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Izvor: Faktor