Skoro milion maraka za projekte kako bi svaka kuća u Zvorniku dobila pitku vodu

0
Skoro milion maraka za projekte kako bi svaka kuća u Zvorniku dobila pitku vodu

Oezbeđivanjem 900.000 KM za nastavak radova na vodovodnom sistemu u Tršiću i nekoliko gradskih ulica, te izgradnji kanalizacionog sistema u Tabancima Gradska uprava u Zvorniku nastavila je sa provođenjem „Fiš“ projekata.

Skoro milion maraka da svaka kuća u Zvorniku dobije pitku vodu

U proteklih pet godina urađena je rekonstrukcija u glavnoj i više drugih gradskih ulica, te projekti uređenja vodvodne mreže u severnom delu Zvornika sa ciljem da preko 90 odsto ove lokalne zajednice dobije pitku vodu iz gradskog vodovda.

Prvi projekti, koji će se završiti ove godine, su vodovodni sistemi u Tršiću i u gradskoj zoni, a 900.000 KM su obezbeđena kraditnim zaduženjem.

– Radi se o „Fiš“ projektima gde je bilo predviđeno da 50 odsto novca dođe kroz kredit, 35 odsto kroz grant Vlade RS, a 15 odsto kroz naše ulaganje. Međutim, kako je u jednom trenutku nestalo grantova mogli smo ili odustati od ovih projekata ili uzeti kredit i nastaviti da ih dalje provodimo, što smo i uradili – rekao je Bojan Ivanović, zamenik gradonačelnika Zvornika.

On je istakao da će zbog ove situacije u narednim projektima Vlada RS uvećati grant Zvorniku.

– Ove godine radi se nastavak vodovoda u Tršiću, kanalizacioni sistemi u Tabancima, te rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u pojedinim gradskim ulicama – istakao je Ivanović.

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script> <!-- ad.2 --> <ins class="adsbygoogle"      style="display:inline-block;width:728px;height:90px"      data-ad-client="ca-pub-7632125522495008"      data-ad-slot="3019483970"></ins> <script> (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); </script>
Bojan Ivanović
Prema njegovim rečima, završetkom ovih projekata Gradska uprava će nastaviti da radi na izgradnji vodovodnih sistema u Pilici, Lokanju, a potom i u Križevićima, Glumini i Oraovcu kako bi u ovim mesnim zajednicama dobili pitku vodu iz gradskog vodovoda.
– Izgradnjom vodovoda u Pilici i Lokanju kompletan severni deo opštine do bijeljinskih mesnih zajednica bi na taj način imao uredno vodosnabdevanje. Potom ćemo se okrenuti drugim delovima lokalne zajednice odnosno, Križevičima, Glumini i Oraovcu koji se nalaze uz magistralni put prema Tuzli – naveo je Ivanović.

Voda u seoskim kućama

U poslednjih nekoliko godina projektima gradske uprave Zvornik i lokalnog komunalnog preduzeća izgrađeno je obnovljeno nekoliko seoskih vodovoda. Gradska uprava je preko Fonda solidarnosti obnovila izvorište Sopotnik za šta je izdvojeno preko 100.000 KM.

U izgradnju vodovoda u Ceru i Jardanu je izdvojeno 90.000 KM, dok je za izgradnju vodovoda u Čelopeku koji je finansiran od sredstava građana i komunalnog preduzeća izdvojeno oko 60.000 KM.

(Blic.rs)