Sutra nastavak školske godine u Zvorniku, obustava nastave u Liplju zbog bosanskog jezika

0
Ipak sutra redovna nastava u svim zvorničkim školama, plin obezbijeđen u posljednjem momentu
FOTO: Ilustracija

U ponedeljak zvanično počinje drugo polugodište u ovoj školskoj godini i nastavak školske godine na prostoru cijelog Zvornika.

Sutra nastavak školske godine u Zvorniku, obustava nastave u Liplju zbog bosanskog jezika
FOTO: Ilustracija

Nažalost izvjesna je obustava nastave u područnoj školi u zvorničkom naselju Liplje gdje su roditelji učenika nastavu prekinuli krajem prvog polugodišta zbog oduzimanja prava na bosanski jezik. Nažalost dogovor o rješenju problema zbog bosanskog jezika nije postignut i izvjesno je da u ponedjeljak ujutro 22.1.2017.godine učenici područne škole u Liplju neće krenuti na nastavu. Pored toga postoji mogućnost da im se u protestu i bojkotu nastave pridruže i druge područne škole iz Zvornika koje pohađaju nastavu sa nacionalnom grupom predmeta.

Predstavnici roditelja učenika ostalih područnih škola na teritoriju Zvornika u kojima se pohađa grupa nacionalnih predmeta pridružit će se protestu zbog oduzimanja prava na bosanski jezik, najavljeno je sa nedavno održanog sastanka svih predstavnika roditelja učenika u Zvorniku. Ukoliko se bošnjačkoj djeci bude zabranjivalo izučavanje bosanskog jezika i u knjižice nastavi upisivati jezik bošnjačkog naroda protesti će se radikalizirati. Najavili su predstavnici roditelja prije nekoliko dana, a otvoreno pismo su uputili javnosti i predstavnicima vlasti.

Posjećamo da u ovoj školskoj godini  u šest osnovnih i 19 područnih škola nastavu pohađa  4.100 osnovaca od kojih su 425  prvačići na teritoriju grada Zvornik.
U dvije  srednje škole nastavu prati 1.510 srednjoškolaca od kojih su 396 upisani u prvi razred.  Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na vozače motornih vozila da povećaju oprez u blizini škola i vrtića od ponedjeljka, 22. januara.

Policijski službenici će, kao i prethodnih godina, prisustvom u blizini škola, te, prije svega, preventivnim djelovanjem spriječiti ugrožavanje djece u saobraćaju.

U saopštenju ranije upućenom je navedeno da će policijski službenici, s početka drugog polugodišta, vršiti pojačanu kontrolu saobraćaja, sa akcentom na brzinu kretanja vozila i poštovanje odnosa vozač-pješak, a posebno na putnim pravcima kojim će se kretati veći broj djece.

(Zvornicki.ba)