Počela “Svetosavska” nedjelja u Zvorniku

0
Počela

U Domu omladine sinoć je počela „Svetosavska nedelja 2018“, a prvi događaj bilo je Književno i muzičko veče pod nazivom „Zvornički prozori duše“.

Počela "Svetosavska" nedjelja u Zvorniku

Tradicionalnu manifestaciju koja se ove godine održava 26 put zaredom otvorio je načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Zvornika Milan Cvijetinović koji je naglasio da Gradska uprava podržava sve kulturne i sportske manifestacije koje doprinose razvoju kulture, sporta i tradicije grada.

Na otvaranju manifestacije o Svetom Savi je govorio protojerej-stavrofor Vidoje Lukić koji je prenio blagoslov njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija za održavanje „Svetosavske nedelje“.
Predsjednik zvorničkog SPKD „Prosvjeta“ Radosav Perić podsjetio je da je „Svetosavska nedelja“ najstarija manifestacija ove vrste u Republici Srpskoj. U sinoćnjem programu gost je bila književnica Radmila Đokić iz Bijeljine, a učestvovali su i učenici osnovnih škola „Desanka Maksimović“ Čelopek i „Petar Kočić“ Kozluk, Tehničkog školskog centra i Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“ koji su pjevali, recitovali, svirali i igrali.

– Njegujući ova dostignuća naša djeca daju veliki doprinos u razvoju tradicije i običaja na ovim prostorima – istakao je Perić i podsjetio da je Sveti Sava u tradiciji prisutan u Zvorniku, jer je, prema legendama i vjerovanjima, dao nazive „Zlatica“ za rijeku koja protiče kroz Zvornik, „Zlatne Vode“ za zvorničko naselje, dok u Zvorniku ima i Savin izvor.

Đokićeva je govorila stihove svojih pjesama o Zvorniku i zvorničkim običajima. Ona je istakla da je za Zvornik, sa kulturnog aspekta, veoma bitno da ima ovakvu manifestaciju, dodavši da „Svetosavsku nedelju“ treba poštovati i redovno održavati zbog naraštaja koji postepeno treba da preuzimaju i njeguju običaje.

U okviru „Svetosavske nedelje“, sutra će u Domu omladine biti upriličena tri događaja i to Izbor sportiste godine grada Zvornika uz učešće Prvog zvorničkog pjevačkog društva „Izvornik“. Polaznici Dramskog studija Doma omladine izvešće pozorišnu predstavu za djecu „Pepeljuga“, dok će Pozorište mladih Zvornik odigrati predstavu „Građanin plemić“.

Organizator „Svetosavske nedelje 2018“ je SPKD „Prosvjeta“ Zvornik u saradnji sa Crkvenom opštinom Zvornik i Domom omladine, dok je pokrovitelj Gradska uprava Zvornik.
Program je nastavljen i danas pozorišnom predstavom za djecu i koncertom narodnih igara i pjesme Kulturno-umjetničkog društva Sveti Sava u Domu omladine Zvornik.

U četvrtak se program nastavlja kroz izbor sportiste godine grada Zvornika koji se ove godine održava 21 put, biće u Domu omladine u četvrtak, 25. januara, sa početkom u 16:00 časova. Gosti će biti Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“. Istog dana u 13:00 časova polaznici Dramskog studija Doma omladine odigraće predstavu za djecu „Pepeljuga“, dok će u 20:00 časova Pozorište mladih Zvornik odigrati predstavu „Građanin plemić“.

U petak, 26. januara, sa početkom u 18:00 časova u Domu omladine planirana je centralna svečanost „Svetosavska akademija“ na kojoj će o Svetom Savi besjediti književnik Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske. U programu će učestvovati učenici Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“, Tehničkog školskog centra i Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“.

Na Savindan, 27. januara, u svim hramovima SPC biće služena Sveta liturgija sa početkom u 09:00 časova, a u školama proslavljena školska slava.

Manifestacija se završava u subotu, 3. februara, Svetosavskim balom u motelu „Laguna“, koji se ove godine održava 20 put zaredom, na kome će gost biti beogradska glumica Ivana Žigon.

Organizator „Svetosavske nedelje 2018“ je SPKD „Prosvjeta“ Zvornik, realizator Dom omladine, a pokrovitelj Gradska uprava Zvornik.

Ovako to izgleda na koncertima KUD-a Sveti Sava:

(Zvornicki.ba)