Mirković na suđenju u Bijeljini: Strijeljajte me, ako sam potrošio i jednu tuđu marku

0

U Osnovnom sudu u Bijeljini nastavljeno suđenje Miletu Mirkoviću, direktoru Poslovnog zadružnog saveza „Agrosemberija“, koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.

Mirković, koji se sam brani, u jednom trenutku je teatralno izjavio da mu ne treba ni vještak, ni advokat, izjavivši:

– Strijeljajte me, ako sam potrošio i jednu tuđu marku.

Mirković na suđenju u Bijeljini: Strijeljajte me, ako sam potrošio i jednu tuđu marku

Nastavak pretresa

U optužnici, koju zastupa tužilac Okružnog tužilaštva Bijeljina Sanja Bošković, navedeno je da je Mirković, iako je Poreska uprava RS blokirala žiro – račun „Semberije“ zbog duga od oko 80.000 KM na ime poreza i doprinosa, nastavio da posluje s farmerima u Semberiji, te im je otkupljeno mlijeko isplaćivao tako što je fakture kupcu mlijeka „Inmer“ iz Gradačca ispostavljao posredstvom Zemljoradničke zadruge „Međaši“ i novoformiranog preduzeća „Podrinje komerc“.
Vještak ekonomske struke Slobodan Ilić, u nastavku glavnog pretresa potvrdio je da je „Agrosemberija“ u konkretnom slučaju postupila mimo zakonskih propisa, svjesno ih kršeći.

– Posredstvom ZZ „Međaši“ kupcu mlijeka u Gradačcu ispostavljeno je ukupno 18 računa i naplaćeno je 1.418.536 KM, dok je posredstvom preduzeća „Podrinje komerc“ ispostavljeno šest računa i naplaćeno 401.597 KM. Na ovaj način naplaćena sredstva „Agrosemberija“ je kasnije fakturisala kao svoja, iako to po Zakonu o knjigovodstvu nije smjela raditi, jer im je žiro – račun bio blokiran – izjavio je vještak ekonomske struke Slobodan ilić.

Nakon održanog ročišta, Mirković je izjavio da je vještak korektno završio svoj dio posla, te da se iz njegovog izvještaja vidi da u cijelom slučaju nema zloupotrebe službenog položaja, niti elemenata krivičnog djela.

– Tačno je da smo novac naplatili posredstvom drugih pravnih lica, ali smo izmirili obaveze farmerima za isporučeno mlijeko i druge obaveze, kao što je PDV i obaveze za plate zaposlenih. Za sve imam dokaze i za svaku naplaćenu i isplaćenu marku imam pokriće. Svjesno sam kršio propise, da bih spriječio blokiranje otkupa mlijeka, da bismo imali dokaze o izvornim fakturama, o naplaćenim sredstvima i o uplaćenom novcu farmerima za isporučeno mlijeko. Zbog toga sam uslovno i kažnjen u Sudu za prekršaje. Sve bih ponovo uradio na isti način, jer se sve to dešavalo u godini katastrofalnih poplava i šteta u poljoprivredi – tvrdi Mirković.

Novo ročište

Inače, žiro – račun PZS „Agrosemberija“ blokiran je od 2014. godine i dugovanja po osnovu plaća za 45 bivših radnika „Agrosemberije“, kojima se duguje 13 plaća, iznose 475.000 KM, bez kamata.

Novo ročište zakazano je za 12. februar, kada će biti saslušana četiri svjedoka.

 

(avaz.ba)