Konkurs Svetosavske omladinske zajednice iz Zvornika: Dobili 118 radova iz sedam zemalja

0
Konkurs Svetosavske omladinske zajednice iz Zvornika: Dobili 118 radova iz sedam zemalja
Zvornička omladina u Svetosavskoj zajednici

Rada Janjušić iz Doboja sa pričom „Let u oblaku sa stomakom od pahulja“ pobednica je konkursa Svetosavske omladinske zajednice iz Zvornika.

Konkurs Svetosavske omladinske zajednice iz Zvornika: Dobili 118 radova iz sedam zemalja
Zvornička omladina u Svetosavskoj zajednici

Drugu nagradu osvojio je Nenad Ćorilić iz Loznice za priču pod nazivom „Preobraženje“, a treću Brankica Bogdanović Ćašina iz Azanja za priču pod nazivom „Luda Milja“.

Pomenuti konkurs podsetio je javnost da novčana nagrada nije uvek motiv za pisanje, te da je kulturna misao još uvek jako živa i prisutna u svima našim krajevima. Naime, oni su na konkurs „Pravoslavlje i život“, gde je nagrada bila 400 KM, dobili radove od 118 autora iz 55 gradova BiH, Srbije, Crne Gore, Holandije, Austrije, Francuske i SAD a Stanislav Tomić, predsednik SOZ Zvornik kaže da je stručni žiri imao težak posao zbog velikog broja kvalitetnih radova.
– Srdačno se zahvaljujemo svima koji su se odazvali našem pozivu. Ovo je prvi konkurs koji mi organizujemo i po zamisli je jedinstven na ovim prostorima. Drago nam je da ovoliki broj radova pristigao iz svih krajeva sveta i žiri je zaista imao težak zadatak da odabere najbolje. Posebno treba istaći da smo zadovoljni kvalitetom svih pristiglih radova. Trudićemo se da i ubuduće organizujemo ovaj konkurs kako bi on postao tradicionalan – kaže Tomić.

On je dodao da je ovo samo deo njihovih aktivnosti kojima rade na kulturnom i duhovnom preporodu naroda.

– U protekle tri godine Svetosavska omladinska zajednica je organizovala preko deset predavanja uglednih predavača, od toga tri episkopa, zatim jedan koncert duhovne muzike, jednu izložbu, jednu promociju knjige, više od deset različitih humanitarnih akcija, od pomoći ugroženim porodicama do pokretanja humanitarnih brojeva za pomoć pri lečenju naših sugrađana. Inicijatori smo obeležavanja 30 godina od dobijanja nagrade „Zlatna palma“ filma „Otac na službenom putu“ koji je sniman u Zvorniku i idejni kreatori Trga pobednika Kanskog festivala koga smo uz pokroviteljstvo gradske uprave obeležili muralima, koji su već danas postali jedan od simbola Zvornika. Posebno smo ponosni na Trg Malog princa koji smo nedavno otvorili u našem gradu na oduševljenje naših sugrađana, a naročito dece i mladih – istakao je Tomić i dodao da su osnovni ciljevi i zadaci Svetosavske omladinske zajednice Zvornik da u okvirima duhovno-verskog, kulturnog, naučno-prosvetnog, dobrotvornog i informativnog rada doprinese verskom i moralnom preporodu i sabiranju omladine u srpskoj pravoslavnoj crkvi.
SOZ Zvornik je organizovao preko 50 aktivnosti u protekle tri godine, što ih svrstava u red u najaktivnijih organizacija na teritoriji Grada Zvornika.

Štampaju zbornik radova

Dodela glavnih nagrada za konkurs „Pravoslavlje i život“ biće uprilična u okviru manifestacije Svetosavska nedelja u Zvorniku, dok će ostale nagrade biti uručene poštom ili prilikom promocije zbornika sa pričama pristiglim na konkurs.

(Blic.rs)