Odbijen zahtev za postavljanje „ležećih“ policajca ispred zgrade napravljene između rijeke Drine i magistralnog puta

0
Poziv Zvorničanima da uzmu aktivno učešće u izradi Urbanističkog plana grada Zvornik koji je u izradi

Stanarima Zajednice etažnih vlasnike „Obala“ obijen je zahtev za postavljanje „ležećih“ policajaca ispred zgrade, koja se nalazi između rijeke Drine i magistralnog puta. O problemam stanare ove zgrade detaljnije je pisao portal Blic.rs.

Odbijen zahtev za postavljanje „ležećih“ policajca u zvorničkom naselju

Građani iz ove zgrade u Ulici Svetog Save u Zvorniku, navode da im je zahtev za „ležećim“ policajcima odbijen kao neosnovan, iako su na taj način pokušali da zaštite svoju decu od bahatih vozača koji zaobilazeći crveno svetlo na semaforu prolaze velikom brzinom pored njihovih ulaza.

Nadležni su u prvi mah istakli da bi postavljanje barijera bilo opravdano, a potom su se predomislili pa ocenili da nije osnovano. Mario Dragić, jedan od stanara zgrade, kaže da je samo sreća u nekoliko slučajeva spasla decu od bahatih vozača.

– Ispred naše zgrade nalazi se semafor, pa neodgovorni vozači da bi izbegli crveno svetlo ulete u prostor između parkinga i naše zgrade i voze što brže da se što pre uključe na magistralni put. Nekoliko puta je bog ili sreća spasla decu, a svi se naježimo kada čujemo škripu kočnica – priča Dragić i dodaje da su se više puta obraćali nadležnima.
– Imamo odličnu saradnju sa Gradskom upravom, odnosno sa gradonačelnikom i njegovim zamenikom. Pomogli su da uredimo igralište i realizujemo druge projekte, ali je Stambeno komunalno odeljenje naš zahtev za rešavanjem ove situacije ocenila kao neosnovan. Prvo smo tražili da postavimo dve rampe kako bi sprečili bahate vozače da izbegavaju semafor, gde interval crvenog svetla ne traje duže od 30 sekundi. Zahtev je odbijen, jer „Putevi RS“ ne bi dozvolili rampe. Potom smo se ponovo obratili i uz razgovor sa Savetom za bezbednost saobraćaja Zvornik su nam odgovorili da postavimo tri ležeća policajca, što smi mi i prihvatili – priča Dragić. Navodi da su podneli taj zahtev koji je odbijen.

O ovom problemu je govorio i odbornik Gradske skupštine Nebojša Galić, koji je dva puta postavljao pitanje kada će ovaj problem biti rešen.

– Oba puta sam dobio odgovor kao i stanari. Prvo da su ležeći policajci dobro rešenje, a kada sam zatražio da se oni postave do decembra prošle godine, dobio sam odgovor da je zahtev neosnovan – priča Galić. Ono što čini dodatni problem ovim stanarima jeste činjenica da se interval zelenog svetla za pešake podudara sa zelenim svetlom za skretanje u grad što, kada su kamioni u centralnim trakama, ugrožava pešake jer ih vozači koji skreću u grad ne vide.

U zgradi preko 100 dece

Prema Dragićevim rečima u zgradi ima 78 stanova u kojima žive mladi bračni parovi, do kojih je dosta onih koji imaju dvoje ili troje dece.

– Sigurno u našoj zgradi ima 50 dece uzrasta do pet godina, a bar njih 100 različitog uzrasta. Mi se samo nadamo da se neće desiti neki tragičan događaj da bi neko shvatio koliko je važno da se ovo pitanje reši – rekao je Dragić.

(Blic.rs)