Sastanak povodom bojkota nastave djece bošnjačke nacionalnosti bez uspjeha – optužbe roditelja na račun OHR-a i OSCEa

Sastanak povodom bojkota nastave djece bošnjačke nacionalnosti bez uspjeha - optužbe roditelja na račun OHR-a i OSCEa
Sa današnjeg sastanka

Povodom ovako ozbiljnog problema naše djece, roditelja i prosvjetnih radnika vi iz OHR-a i OSCE-a ćete izdati saopštenje. Reći ćete da ste zabrinuti i da žalite zbog ovog slučaja. Nama ne treba vaše sažaljenje i zabrinutost, nama treba da radite svoj posao za koji uzimate debele plate. Je li vas stid podići platu koju i ne zaradite jer ništa i ne radite?” Riječi su jednog od prisutnih roditelja na današnjem sastanku povodom bojkota nastave od strane djece bošnjačke nacionalnosti.

Sa današnjeg sastanka
Sa današnjeg sastanka

Vi zaista ništa ne radite osim što pomažete da se diskriminacija prema nama na ovim prostorima pojača i sprovodi nesmetano. Mi očekujemo da još samo pomognete i pravno sprovođenje ove diskriminacije koja traje godinama u Zvorniku i cijelom entitetu.” Rečenice su danas upućene predstavnicima međunarodnoih organiazcija koji su prisustvovali sastanku u zgradi gradske uprave Zvornik povodom bojkota nastave djece bošnjačke nacionalnosti.

Sastanak koji nije urodio plodom završen je na nezadovoljstvo svih učesnika i prisutnih. Roditelji su donijeli zaključak u kojem navode:

Do kraja dana će roditelji u područnim školama održati ponovo sastanke sa roditeljima i vidjeti da li će se sutra nastaviti sa pohađanjem nastave zbog ne dobijenog obećanja od strane direktora da će se u knjižice upisivati bosanski jezik.
Od OHR-a i OSCE-a ponovo je zatraženo da se aktivno uključe i da Inzko sazove sastanak u Sarajevu na kojeg će pozvati sve odgovorne u BiH uključujući i predsjednika RS-a jer OHR je taj koji cijeli Dejtonski sporazum i sve njegove anekse sprovodi u suštini i sa neograničenim ovlaštenjima.

Da se što prije sazove sastanak predstavnika roditelja bošnjačke djece iz svih djelova RS kako bi se usaglasilo djelovanje u narednom periodu kako bi se djeci omogućilo pravo da izučavaju svoj maternji jezik pod njegovim tačnim imenom.

Predstavnici OHR-a i OSCE-a su po običaju izrazili žaljenje i rekli da će uputit upit prema svim institucijama u državi da se očituju po ovom pitanju. Predstavnicima međunarodnih organizacija to niko od prisutnih nije tražio, nego da djeluju u skladu sa svojim ovlaštenjima i zaštite prava djeteta.

Podsjećamo da je sastanak sazvan na inicijativu Bošnjaka čija djeca od 22. januara ne pohađaju nastavu u Područnom odjeljenju Liplje zvorničke Osnovne škole „Sveti Sava“ zbog neriješenog pitanja naziva maternjeg jezika, odnosno neupisivanja ispravnog naziva njihovog maternjeg jezika-bosanskog jezika u đačke knjižice.

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ Radomir Petrović rekao je nakon sastanka da od danas nastavu ne pohađaju ni učenici bošnjačke nacionalnosti u Područnom odjeljenju ove škole u Snagovu.

„Na sastanku nije postignut nikakav dogovor, osim što su roditelji bošnjačke djece najavili da će u Sarajevu u narednom periodu razgovarati sa predstavnicima OHR-a, odnosno visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom“, rekao je Petrović novinarima.

On je naveo da nastavu u Liplju bojkotuje 16, a u Snagovu 30 učenika bošnjačke nacionalnosti.

Petrović kaže da su sastanku prisustvovali i direktori osnovnih škola „Jovan Cvijić“ iz Drinjače i „Desanka Maksimović“, kao i roditelji bošnjačke djece iz zvorničkih naselja Liplje, Divič, Kula Grad, Snagovo, Kamenica i Križevići.
Bošnjaci su danas mirno protestovali u Diviču, kod Zvornika, zbog neriješenog pitanja naziva maternjeg jezika, najavivši da neće slati djecu na nastavu sve dok se u đačke knjižice ne počne upisivati bosanski jezik, umjesto jezik bošnjačkog naroda.

Oni tvrde da su spremni i na radikalnije mjere, ukoliko im, kako kažu, ne bude riješeno pitanje jezika.

(Zvornicki.ba)