U još dvije škole u Zvorniku bošnjačka djeca bojkotuju nastavu

0
Ipak sutra redovna nastava u svim zvorničkim školama, plin obezbijeđen u posljednjem momentu
FOTO: Ilustracija

Roditelji bošnjačke djece iz još dva zvornička naselja odbili su danas poslati djecu u školu, dok im se ne omogući izučavanje bosanskog jezika.

U još dvije škole u Zvorniku bošnjačka djeca bojkotuju nastavu
FOTO: Ilustracija

U pitanju su učenici koji pohađaju područne škole u Diviču i Snagovu, a od 22. januara u školskim klupama nisu bošnjački učenici u područnoj školi Liplje.

Roditelji ove djece su se danas u Diviču mirno okupili, iskazavši još jednom nezadovoljstvo, jer im se ne priznaje pravo na učenje bosanskog jezika.

U đačke knjižice njihove djece, kao i druge školske dokumente, upisuje se odrednica “jezik bošnjačkog naroda“, jer vlasti u RS tvrde da je to u skladu s Ustavom RS.

Roditelji su ukazali da djecu neće slati na nastavu sve dok se u đačke knjižice ne počne upisivati bosanski jezik, umjesto “jezik bošnjačkog naroda”, ali i zaprijetili su da su spremni na radikalnije mjere.

Predstavnici drugih škola koju pohađaju djeca bošnjačke nacionalnosti nisu se izjasnili o tome da li će bojkotovati nastavu i solidarisati se sa bošnjačkom djecom u osnovnoj školi Sveti Sava u koju spadaju djeca Liplja, Snagova i Diviča.
Danas je održan i sastanka predstavnika OSCE-a, OHR-a, direktora osnovnih škola u Zvorniku i predstavnika roditelja.

Uskoro ćemo opširnije o rezultatima sastanka.

(Avaz.ba)