ČUVAR USPOMENA Neobičnom kolekcijom Bratunčanin nas vraća u vrijeme prije interneta

ČUVAR USPOMENA Neobičnom kolekcijom Bratunčanin nas vraća u vrijeme prije interneta
Miljan Šuvajlo

Bratunčanin Miljan Šuvajlo godinama sakuplja razne predmete, od VHS kaseta sa filmovima, muzičkih diskova, bedževa, znački pa do malih pakovanja šećera.

 ČUVAR USPOMENA Neobičnom kolekcijom Bratunčanin nas vraća u vrijeme prije interneta
Miljan Šuvajlo

U svojoj zbirci ima više od 1.500 filmova, od kojih 850 domaćih.

– Većinu traka sa domaćim filmovima kupovao sam od novca koji sam kao dečak zarađivao od prodaje staklene ambalaže, koju sam godinama sakupljao. Sada je skoro nemoguće naći takve video-kasete, do kojih sam dolazio i dajući u zamenu neke druge predmete – seća se Miljan.

Ističe da sve teže dolazi do omiljenih predmeta, jer ima manje slobodnog vremena od kada je počeo da radi, oženio se i dobio sina.

Miljan u svojoj kolekciji, osim filmova, ima više stotina kaseta omiljenih rok grupa, na stotine diskova sa muzikom, oko 500 različitih malih pakovanja šećera, postere i novinske članke o poznatim muzičkim grupama, a desetak godina sakuplja i knjige, koje izdaju novinske kuće.

– U svojoj zbirci imam nekoliko stotina audio-kaseta, među kojima su i sva izdanja omiljenih grupa “Bijelo dugme”, “Zabranjeno pušenje”, “Azra” i “Vatreni poljubac” – kaže bratunački sakupljač retkih, skoro zaboravljenih predmeta i naglašava da se kasete oštećuju od stajanja, zbog čega ih često premotava i proverava njihov kvalitet.
Priseća se da je u početku prepisivao tekstove omiljenih muzičkih grupa beležeći podatke o pesmama i albumima, uz propratne članke iz novina.

– Tada nije bilo interneta kao danas i teže se dolazilo do pesama koje smo voleli i podataka o muzičkim grupama uz koje smo odrastali – seća se Miljan i uz osmeh ističe da mu je “Bijelo dugme” omiljena grupa te da je na goblenu izvezao znak sa svim albumima koje je izdala legendarna sarajevska grupa, piše Glas Srpske.

Miljan Šuvajlo zaposlen je u srebreničkom rudniku olova i cinka. Kaže da najviše slobodnog vremena posvećuje sinu i supruzi, a ostatak svom hobiju, za koji ima podršku porodice.

– Slobodno vreme koristiću za sakupljanje retkih i već zaboravljenih predmeta – poručio je Miljan uz konstataciju da se na taj način bori protiv internet globalizacije.

Porodično stablo

Osim sakupljanja raznih predmeta Miljan Šuvajlo se bavi i izradom porodičnog stabla.

Već je prikupio brojne podatke o svojim korenima do druge sredine 18. veka.

(Blic.rs)