Ministar Ramić u službenoj posjeti svojoj opštini Osmaci

Ministar Ramić u službenoj posjeti svojoj opštini Osmaci
Ministar Ramić i načelnik Ljubo Petrović

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić boravio je, sa saradnicima, danas u zvaničnoj posjeti opštini Osmaci, gdje se susreo sa aktuelanim načelnikom ove opštine Ljubom Petrovićem.

Ministar Ramić u službenoj posjeti svojoj opštini Osmaci

Delegacija Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, na čelu s ministrom Ramićem, održala je radni sastanak sa načelnikom Petrovićem i predstavnicima općinskih vlasti u Osmacima, na temu dosadašnjih projekata za potrebe povrantičke zajednice, kao i perspektivama budućih ulaganja od strane Ministarstva.

„S obzirom da sam sa svojom porodicom među članovima bošnjačke povratničke zajednice u Osmacima (mjesna zajednica Šeher), kao i da sam bio izabrani predstavnik u svojstvu opštinskih odbornika i načelnika Osmaka, dobro sam upoznat sa stanjem i potrebama ovdašnje povratničke populacije. Interes svih ovdje jeste međusobno uvažavanje i saradnja za zajedničku dobrobit, te na tome treba raditi. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica provelo je niz projekata od koje imaju koristi i povratnička populacija i šira lokalna zajednica“, kazao je Ramić.

Ramić je dodao da proces povratka u ovom kraju nije završen, te da postoji značajan dio Bošnjaka s teritorija ove općine, koji još uvijek žive na području susjedne Kalesije, a imaju pravo na povratak i bolje uslove nego ranije.

„Poboljšali smo putnu infrastrukturu i spojili ove dvije opštine, tako da ste iz Osmaka za deset minuta u Kalesiji. Osobe sa ostvarenim povratkom imaju pravo na ekonomsku i svaku drugu podršku od strane federalnih i državnih institucija,  a naš cilj je da osiguramo uslove i podršku za sve koji su spremni na povratak svojim imanjima“, dodao je ministar Ramić.


Načelnik Petrović je istaknuo dobru saradnju na relaciji Opština Osmaci – Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

„Interes Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica prema našoj općini je pozitivan. Kroz ovu saradnju smo realizirali niz infrastrukturnih projekata, koji su ojačali ovu opštinu. Danas smo razgovarali o nekim perspektivama za dalje projekte. Naš zajednički cilj je ekonomsko jačanje ove sredine“,  kazao je Petrović.

Ministru Ramiću je uručena zahvalnica u znak zahvalnosti za podršku koju pruža ovoj lokalnoj zajednici.