Bojkot u Liplju se nastavlja, predstavnici međunarodnih organizacija vrše pritisak na roditelje da obustave bojkot

0
Bojkot u Liplju se nastavlja, predstavnici međunarodnih organizacija vrše pritisak na roditelje da obustave bojkot

Ni danas nije postignut dogovor o prekidu bojkota nastavnog procesa u područnoj školi u Liplju. U Gradskoj upravi u Zvorniku , nakon sedam dana ponovo je održan sastanak predstavnika roditelja područnih škola Liplje, Divič, Kula grad , Snagovo , Kamenica i Križevići sa direktorima škola “ Desanke Maksimović” iz Čelopeka , zvorničke Sveti Sava kao i predstavnika OHR-a i OSCE-a te obdunsmena za ljudska prava u BiH.

Bojkot u Liplju se nastavlja, predstavnici međunarodnih organizacija vrše pritisak na roditelje da obustave bojkot

Nezadovoljni roditelji izrekli su veliki niz optužbi na pasivnost i nerad međunarodnih organizacija čime se svrštavaju na stranu politike koju sprovodi Vlada RS, a koja za cilj ima jedino diskriminaciju svih nesrba. Ponudili su i na uvid pozive ranije upućene ministarstvu  na koje se ministar oglušio, a kasnije u medijima izjavljivao kako bi došao da je primio poziv.
Roditelji iz Liplja su poručili da se dostigla crvena linija ispod koje se neće ići i uputili vapaj da im se rješi problem i zaustavi diskriminacije djece i identita na ovom prostoru. Jedan od roditelja je upitao predstavnike OHR-a i OSCE-a za šta oni primaju platu, imaju li je obraza podići, smatrajući da svojim neradom direktno vrše pritisak na roditelje da pristanu na diskriminaciju i zatiranje bošnjačkog identiteta na ovim prostorima.

Bojkot u Liplju se nastavlja, predstavnici međunarodnih organizacija vrše pritisak na roditelje da obustave bojkot

Predstavnici međunarodnih organizacija nisu željeli dati izjave za medije jer za to nemaju ovlasti i to je u nadležnosti Centrala u Sarajevu.

Kako se sastanak danas odvijao i šta su to ombudsmani rekli pogledajte na video koji su snimile kolege iz portala Kucic Kula.com, a video možete pogledati   klikom ovdje.

Sastanak, koji je sazvan na inicijativu roditelja čija djeca ne idu na nastavu od 22. januara u područno odjeljenje Liplje. Predsjednik Skupštine grada Zvornika Mersad Mehmedović rekao je da sastanak nije urodio plodom. „Dogovoreno je da ja, kao predstavnik lokalne zajednice, organizujem naredni sastanak kome bi prisustvovao ministar obrazovanja i kulture Republike Srpske Dane Malešević, predstavnici međunarodnih organizacija, odnosno učesnici ovog sastanka“, rekao je Mehmedović.

Predstavnik roditelja iz Liplja čija djeca bojkotuju nastavu Muharem Sinanović rekao je da su roditelji sinoć održali sastanak i jedinstveno odlučili da djecu ne šalju u školu sve dok ne budu učili bosanski jezik . Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ Radomir Petrović rekao je da bošnjačka djeca iz Liplja bojkotuju nastavu od 22. januara, kada je počelo drugo polugodište, i dodao da u drugim područnim odjeljenjima bošnjačka djeca redovno pohađaju nastavu. Petrović je dodao i da mu je rečeno iz Snagova i Diviča da se nastava neće obustavljati.

sastanak3 Bojkot u Liplju se nastavlja, predstavnici međunarodnih organizacija vrše pritisak na roditelje da obustave bojkot

I direktor Osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Čelopeka kod Zvornika Sanja Tanacković istakla je da se u područnom odjeljenju ove škole u Križevićima, gdje su većina bošnjačka djeca, nastava odvija redovno. Ona je dodala da roditelji ove djece nastavaljaju da traže svoja prava u vezi pitanja bosanskog jezika , ali da djecu, njih 145 redovno šalju na nastavu, ali i da nema indicija da će dolaziti do prekida ili bojkota nastave.

Podsjećamo da roditelji bošnjačke djece traže da se u đačke knjižice, umjesto jezik bošnjačkog naroda, upisuje bosanski jezik . I prošlog četvrtka, 1. februara, održan je sastanak na istu temu u istom sastavu na kome je zaključeno da roditelji bošnjačke djece održe sastanak sa predstavnicima OHR-a u Sarajevu.

(Zvornicki.ba)