Drinjača: Jeli suho meso divlje svinje pa završili u bolnici

0

Devet osoba sa područja Zvornika, jedući suho meso divlje svinje, zarazilo se trihinelom, potvrđeno je u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Zvornik.

Zvornik: Devet lica zaraženo trihinelomNačelnik ove službe Cvijeta Ostojić-Vasić rekla je da je jedan pacijent hospitalizovan u Opštoj bolnici u Zvorniku, dva upućena u bolnicu u Beograd, a ostali na kućno liječenje uz ljekarsku kontrolu. „Prvu prijavu o zaraženosti trihinelom dobili smo 2. februara, što je potvrđeno i analizom na ovu bolest“, rekla je Ostojić-Vasić i podsjetila da su svi pacijenti zaražen od konzumiranja suhog mesa divlje svinje.

Ona je podsjetila da je ekipa Higijensko-epidemiološke službe sa sanitarnim inspektorima izašla na lice mjesta u Sopotnik i uzela uzorke koji su daljom analizom pokazali da je meso zaraženo trihinelom.

Zvornik: Devet lica zaraženo trihinelom
Podsjećajući da se zaraza desila oko 20. januara, ali da nisu odmah uočeni simptomi, Ostojić Vasić je rekla da su se tri pacijenta prvo javila porodičnom ljekaru.

Prema njenim riječima, kasnije su se pojavili otoci kod pacijenata, te euzenofolija /infekcija parazitima/ od čega je jedan pacijent zadržan na liječenju u Zvorniku, dok su ostali pušteni na kućno liječenje.

Prema nezvaničnim informacijama najvjerovatnije se radilo o krivolovu i odstrijelu divlje svinje koji nije prijavljen, kako bi se izbjeglo plaćanje trofeja i obavezna kontrola mesa koja je obavezna lovačkim pravilnikom.

(radio.osvit)